Barcelona En Comú, que lidera Ada Colau, impulsa un debat intern «transversal» i obert als ciutadans per crear un «nou espai polític» a Catalunya, que uneixi les esquerres més enllà de les sigles i del «partidisme» per representar el «canvi» iniciat en les municipals i consolidat el 20D.

Així ho va anunciar l'alcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, que va comparèixer en roda de premsa al costat del cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, el diputat i membre de la Mesa del Congrés, Marcelo Expósito, i la dirigent de l'executiva de BComú, Susana Segovia.

Colau va explicar que després de l'èxit de les experiències de les candidatures de confluència de les esquerres en les municipals del 24 de maig i en les generals del 20 de desembre, BComú va decidir promoure un debat intern per crear un «espai polític ampli» a Catalunya amb el protagonisme dels ciutadans, que representi el «canvi» i una «aposta de futur».

Un debat, va precisar la líder de BComú, que ha de concloure en una assemblea constituent que materialitzi aquest «nou espai polític», més enllà de «les sopes de sigles», del partidisme i de les coalicions, i en què tothom és «benvingut», també la «part més catalanista del PSC que se sent abandonada», després que aquest partit s'hagi desmarcat del dret a decidir del futur polític dels catalans, o la CUP.

«S'ha vist que hi havia un espai sense representació política, i per això assumim la responsabilitat d'impulsar aquest debat per canviar les formes de fer política, més enllà de l'estructura tradicional dels partits, que sigui més flexible i transparent», va argumentar l'alcaldessa.

Preguntada pel paper que assumiria en aquest «nou espai polític», Colau va assenyalar que en aquests moments no s'està parlant «ni de persones ni de càrrecs», sinó d'un debat previ a la creació d'un nou partit polític, que superi la fórmula de les coalicions o aliances.

Això no obstant, va aclarir que no té «aspiracions» a altres càrrecs més enllà de l'«enorme responsabilitat} que assumeix com a alcaldessa, encara que va assegurar que està «compromesa» amb el projecte de BComú: «Si puc ajudar a ser útil estaré encantada de donar suport a aquesta organització (...) No hi ha cap nom imprescindible per a aquest nou espai, però tots són necessaris».

La dirigent de BComú va assenyalar que la construcció d'aquest nou espai, que encara no té un calendari, es farà d'acord amb uns objectius molt concrets com són els drets socials, la lluita contra la corrupció, una nova manera de fer política i el dret a decidir en un sentit ampli, és a dir, no només a nivell nacional, també quant als drets socials.

El paper d'Iniciativa

Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) va reivindicar ahir el seu paper en la proposta per formar un «pol d'esquerres» amb voluntat de Govern que va anunciar l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau. La portaveu ecosocialista, Marta Ribas, va assenyalar que aquesta lectura es planteja des de l'Assemblea ecosocialista del 2013.

«Sortosament, i ens en felicitem, s'han anat sumant en aquest temps altres actors polítics com Esquerra Unida, Podem o BComú», va assenyalar. «Ja no és el debat si cal construir aquest espai estable de les esquerres alternatives, sinó com fer-ho», va afegir.

És aquí on Ribas emplaça a la 11a Assemblea Nacional d'ICV, que se celebrarà un any abans del previst els pròxims dies 8 i 9 d'abril. Una trobada en què s'escollirà la nova direcció dels ecosocialistes; es farà un diagnòstic de la nova situació polític a Catalunya, Espanya i Europa; es farà balanç des de la darrera assemblea del 2013 i, sobretot, servirà per, segons consta en la convocatòria, «debatre i aprovar les diferents accions polítiques i organitzatives que ICV ha d'impulsar, en el marc del nou escenari polític i de la construcció d'un nou espai polític».

Per la seva part, el portaveu de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, va demanar ahir a l'alcaldessa de Barcelona i líder de BComú, Ada Colau, que «si no li agrada -ser alcaldessa-, que ho deixi» i sinó que es dediqui a la responsabilitat per a la qual va ser elegida i deixi de crear nous espais polítics.

Forn considera aquest anunci la prova del «desencant» que va generar en Colau i el seu govern l'acord per constituir el nou govern de la Generalitat. «Somiaven de poder seguir dedicant-se a fer mítings i grans anuncis electorals i no a governar», va assegurar el convergent.