El diputat de la CUP per Girona Benet Salellas ha publicat un article a ariet.cat en el que fa autocrítica i analitza el debat intern a la formació arran de les negociacions que han portat Carles Puigdemont a la presidència de la Generalitat.

Aquestes són algunes de les seves reflexions:

«A l´assemblea no hi ha traïció, hi ha diferències, hi ha matisos, hi ha dubtes, hi ha debat i aquest és el seu tresor. Per això a l´assemblea no es vota, es consensua»

«Em neguiteja veure com apliquem internament dinàmiques de fronts, entre "els del sí" i "els del no" i com s´hi buida tot l´arsenal; sense que els nostres contraris de veritat (de classe i nacionals) pateixin la més mínima esgarrinxada. El debat ben fet ens reforça, la lluita interna per blocs, ens fa molt i molt petits».

«L´obtenció de consens demana escoltar i exigeix situar-se al lloc de l´altre (...) Aquí s´ha patit molt moltíssim. Jo mateix vaig esfondrar-me -per empatia- en el darrer Consell Polític en veure la desolació d´una part de l´organització. La nostra gent ho ha passat molt malament i això així no es pot tornar a repetir»

«Hem mantingut un autèntic pols al poder local establert, reconegut en persona pel propi Mas. Construir un conflicte d'aquesta magnitud exigia estar preparats per un embat de reacció des de l'hegemonia política i econòmica de dimensions gegantines»

«Una CUP que quan cal sap tancar-se com un puny demana que entenguem que faci qui faci les coses les farà bé i les farà d'acord amb allò decidit col·lectivament; que malgrat el desacord, si la majoria es decanta per una posició, vol dir que aquesta posició és la correcta. Mai més ens podem permetre que una decisió concreta comporti tanta gent que posi en quarantena el seu compromís amb el projecte polític en funció del sentit d'una votació»

«Durant aquests mesos se´ns ha obligat a resoldre determinats debats en termes d´excepcionalitat i d´ara o mai i s´ha utilitzat un cert xantatge emocional contra nosaltres, culpabilitzant-nos d´una obstaculització a la independència que no només era falsa sinó que estava faltada de cap tipus d´anàlisi racional»

«Sovint tinc la impressió que tenim interioritzada una separació entre la Catalunya metropolitana i la resta que respon a un esquema desenvolupat per la sociovergència durant trenta anys amb tots els seus falsos tòpics»

«La CUP em flipa. La gent de la CUP em sorprèn positivament a cada assemblea que vaig i a cada acte en què participo. Hi ha hagut en aquestes setmanes moments de solidaritat i suport absolutament meravellosos. Estem acumulant en el projecte de la CUP energies, expectatives i il·lusions que feia molt temps que no es veien. Ara tenim la responsabilitat de fer-ho rutllar de veritat»