Agents de la Policia de la Generalitat - Mossos d´Esquadra de la Divisió d´Investigació Criminal adscrits a la Unitat Central de Tràfic il·lícit de Vehicles (UCTIV) el 20 de gener van detenir tres homes, d´edats compreses entre els 22 i els 36 anys, dos de nacionalitat ucraïnesa i un espanyol, com a presumptes autors dels delictes d´organització criminal, receptació, estafa i falsedat documental.

La investigació es va iniciar després que agents del Grup de Recerca de Documentació (GRD) de la Divisió de Trànsit van localitzar i recuperar un vehicle tot terreny d´alta gamma matriculat a l´Estat espanyol com a vehicle d´importació i al qual li constava un requeriment de sostracció procedent d´Ucraïna. Per aquest motiu es va iniciar una investigació tutelada pel Jutjat d´Instrucció núm. 1 de Girona.

En el decurs de la investigació els agents han constatat l´activitat d´una estructura criminal que de forma organitzada es dedicava a introduir al mercat espanyol vehicles sostrets a Ucraïna i Rússia. Per fer-ho van crear una empresa que utilitzaven per blanquejar-ne la procedència i introduir-los com a vehicles de segona mà procedents d´importació.

Els vehicles entraven a l´Estat amb documentació falsa alemanya i amb un contracte de compra-venda simulat entre un fals titular alemany del vehicle i un dels investigats. Els investigadors han acreditat laintroducció d´un total de 10 vehicles tot terreny d´alta gamma de diversos models de la mateixa marca amb uns preus de mercat que oscil·laven entre els 50.000 i els 90.000 euros.

Els investigats entraven, legalitzaven i venien els vehicles sostrets prèviament tant a particulars com a concessionaris que posteriorment en realitzaven la venda al públic. En qualsevol dels casos els perjudicats sempre eren terceres persones de bona fe.

Tots els vehicles recuperats portaven documentació alemanya falsa i a alguns els havien manipulat també el número de bastidor. La falsificació d´aquests documents tenia com a finalitat realitzar un seguit de tràmits administratius (tràmits d'ITV per a l´obtenció de la fitxa tècnica, per a la matriculació per adquirir la placa de matrícula espanyola, etc..) imprescindibles per blanquejar els vehicles i vendre´ls posteriorment al mercat legal de l´automòbil.

La situació dels vehicles, un cop ja s´havien realitzat els tràmits d'ITV i matriculació, va quedar de la següent manera: els mossos van poder intervenir dos dels deu vehicles, que estaven en mans dels membres del grup, set ja els havien comercialitzat a través d´un establiment de venda d´automòbils i un l´havien venut directament per internet a un particular de Girona.

En la fase d´explotació de l´operatiu policial del dia 20 de gener els mossos van realitzar entrades i escorcolls a les localitats de Deltebre i Castelldefels i van detenir tres dels investigats. Hores d´ara queda pendent la detenció del quart integrant del grup, actualment a Ucraïna.

Després de declarar davant del jutge, han quedat en llibertat a l'espera que se'ls torni a citar.