El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, van visualitzar ahir les seves clares discrepàncies en el procés sobiranista, encara que tots dos van obert la porta a tancar acords puntuals en matèria social, econòmica, en infraestructures o el frau fiscal.

Puigdemont es va reunir al Palau de la Generalitat amb la líder de l'oposició, dins de la ronda de contactes que va iniciar amb els dirigents dels partits polítics catalans, que vol fer extensible també als agents socioeconòmics, una reunió marcada pel «to cordial» que va durar poc més d'una hora.

En dues rodes de premsa, Arrimadas i la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, van defensar que hi hagi un «diàleg fluid» entre les dues parts, i van constatar l'existència d'espais i d'«itineraris compartits» en què es poden explorar acords per a consensuar mesures concretes a nivell econòmic, social o de lluita contra la corrupció.

Això no obstant, ni Puigdemont ni Arrimadas es van moure de les seves posicions diametralment oposades davant el procés sobiranista, que el president va situar com una «clara prioritat» del govern català durant la reunió amb la líder de l'oposició, cosa que també els allunya en els Pressupostos de la Generalitat del 2016.

En aquest sentit, Arrimadas va advertir que mantenir la «línia ferma» cap a la independència «tanca les portes del diàleg», ja que aquesta línia que manté l'executiu català «no està pensada per tenir un diàleg normal amb l'oposició -a Catalunya- ni amb el Govern d'Espanya».

Arrimadas va explicar que li havia lliurar al president català el «full de ruta» del seu partit per a «tots» els catalans, que se centra en cinc eixos i quinze mesures concretes.

Aquests cinc eixos, va afegir la líder de l'oposició, són el social, l'econòmic, el de la lluita contra la corrupció, el de bastir ponts amb l'Estat per arribar a acords i el de l'estabilitat perquè les actuacions del Govern se situïn dins de les lleis i de la justícia.

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va assegurar que existeixen «itineraris compartits» amb Ciutadans per dialogar i poder arribar a acords puntuals, encara que va deixar clar que el procés sobiranista és una «prioritat».

En roda de premsa després de la reunió, la portaveu del Govern va assegurar que «hi ha itineraris que poden ser perfectament compartits» amb Ciutadans, que obren la porta al diàleg per intentar arribar a acords puntuals.

Entre aquests «itineraris compartits», Munté va citar el pla de xoc social centrat sobretot en la pobresa infantil i energètica, la llei del canvi climàtic, les infraestructures, el desplegament de la llei de formació professional, la lluita contra el frau fiscal i contra el terrorisme gihadista.

Amb tot, la portaveu de l'executiu català va recalcar que el procés sobiranista és una «prioritat d'aquest govern», una prioritat que «ha quedat clara en el transcurs de la reunió», encara que considera que «no serà un obstacle per treballar en assumptes del dia a dia dels ciutadans».

Munté, que va destacar el «to cordial» d'aquesta primera reunió, va precisar que el Govern pretén mantenir un «diàleg permanent i fluid» amb la cap de l'oposició i amb la resta de líders dels partits polítics catalans.

La majoria dels catalans

A més de mesures concretes en l'àmbit social, econòmic i de lluita contra la corrupció, Ciutadans va posar també sobre la taula durant la reunió la necessitat que hi hagi un «respecte a la voluntat de la majoria dels catalans» contraris a la independència, així com les lleis i a la justícia.

Els partits independentistes, Junts pel Sí (CDC i ERC) i CUP, van obtenir una majoria absoluta d'escons a les eleccions catalanes del passat 27 de setembre però no van excedir el 50 % dels vots, atès que es van quedar prop del 48 %.

La líder de l'oposició, d'una altra banda, va manifestar la disposició del seu partit a donar suport al Govern per negociar amb l'Executiu central millores com un nou sistema de finançament o el Corredor Mediterrani, encara que va lamentar que el president català li «hagi confessat que no mouran fitxa» per reivindicar un nou model de finançament autonòmic.

Respecte als Pressupostos de la Generalitat, Arrimadas va insistir que Ciutadans no els recolzarà si aquests reflecteixen la «prioritat» de l'executiu català de promoure la independència i la creació de les anomenades estructures d'Estat.