Sota el lema Endavant República l'ANC va organitzar ahir un acte unitari per encarar els propers mesos del procés. I la clau de volta a partir d'ara rau en la mobilització popular, segons els diputats de Junts pel Sí i la CUP, Lluís Llach i Mireia Boya. "No marxeu, vigileu-nos, empenyeu i si cal poseu-vos al davant com heu fet sempre", va arengar Llach.

"És al carrer i amb el carrer on serem capaços d'assolir la majoria social i on construirem la república socialment justa; si ens empenyeu, avançarem fins que toquem amb les mans la nostra absoluta llibertat", va reblar Boya. Davant d'un miler de persones a la Fira de Cornellà de Llobregat, el president de l'Assemblea, Jordi Sànchez, va garantir que no deixaran "tranquils" els parlamentaris, els va animar a treballar per un procés "de baix cap a dalt i obert a tothom" i els va reclamar que no s'encallin en discussions de calendari.

"Tenim dues eines magnífiques [el Govern i el Parlament] que s'han posat a treballar; van determinats, però és veritat que vosaltres hi éreu i hi heu de ser", va assegurar el diputat per Girona, Lluís Llach. "Des del primer dia heu estat el verdader protagonista, l'únic gran protagonista, s'obre un nou cicle on segurament es decidirà el més definitiu; hem d'aprofitar-ho, tots plegats, la vostra és presència indispensable". Per això va afegir: "No marxeu, vigileu-nos, empenyeu i si cal, poseu-vos davant com heu fet sempre".

De fet, Llach es va expressar en termes semblants als que va fer servir la diputada de la CUP, Mireia Boya. "Vosaltres sou l'única garantia; és al carrer i amb el carrer on serem capaços d'assolir la majoria social independentista que volem i és allà al carrer i amb el carrer on construirem la república socialment justa; només ho podrem fer amb la força de la unitat popular empenyent els 72 diputats; si ens empenyeu, avançarem fins que toquem amb les mans la nostra absoluta llibertat", va dir.