Una dona embarassada d'entre tretze i catorze setmanes, que ha viatjat recentment a Colòmbia, va ser diagnosticada amb el virus del Zika, segons va informar ahir el departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.

Aquesta dona és la primera embarassada afectada pel virus del Zika a Espanya i se suma a un altre cas que també va ser confirmat ahir a Catalunya. En total, són sis, quatre homes i dues dones, els infectats pel virus a Catalunya, tots ells després de viatjar a països en alerta epidemiològica.

La dona està sota control assistencial encara que no està ingressada en un hospital, van indicar les mateixes fonts. El Departament de Salut de la Generalitat va comunicar fins ara aquests sis casos positius, si bé es van notificar deu sospites fins ahir, tots de persones que havien viatjat recentment a diversos països de Sud-amèrica. A tot l'Estat ja són 68 els casos que Sanitat està estudiant.

La secretària de Salut Pública de la Generalitat, amb societats científiques i centres assistencials, ultima un protocol específic per a dones embarassades que durant la gestació han estat a països amb epidèmia declarada del virus. Aquest protocol es complementarà amb el de detecció i actuació davant possibles nous casos, que el departament de Salut no descarta, segons s'indica en el comunicat.

La dona embarassada de 13 o 14 setmanes infectada pel virus del Zika no va ingressar en cap hospital i segueix al seu domicili el "tractament habitual" que li marca el seu ginecòleg.

El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Joan Guix, va explicar ahir en roda de premsa que la probabilitat que aquesta dona o el seu fill puguin patir algun problema és "molt baixa".

Guix va assegurar que vigilaran l'evolució de la dona, de 41 anys, ja que, segons els especialistes, no és fins a la setmana 15 que les ecografies "són demostratives" i es pot detectar si "els patrons de desenvolupament" del fetus són normals.

"Quadre clínic lleu"

El secretari de Salut Pública va explicar que la malaltia "té un quadre clínic lleu", i que, majoritàriament, "no requereix cap tipus de control posterior" ja que "més del 90 % dels infectats" no tenen seqüeles.

Això no obstant, Guix també va informar que cal fer "un seguiment" de les dones embarassades, ja que la infecció "podria generar malalties congènites al fetus", com la microcefàlia.

El secretari de Salut Pública va insistir que la relació entre la infecció i aquests problemes congènits "no està demostrada", i, va afegir que, si es confirmés algun problema, la dona, que es va encomanar en un viatge a Colòmbia, tindria "els mateixos drets" que qualsevol ciutadana per avortar.

A més, va confirmar que els casos de persones afectades a Catalunya són sis, i no tres com informa el Ministeri de Sanitat.