Andorra ha estat la clau. Si algú tenia dubtes dels bancs andorrans i de la informació que acabarien enviant a la justícia espanyola, aquests es van dissipar a finals de l'any passat. La informació provinent del país dels Pirineus és tan extensa que no només ha permès aclarir molts dels moviments dineraris del primogènit de la família, sinó que també ha deixat en evidència qui va ser president de la Generalitat durant 23 anys, Jordi Pujol Soley, i la seva dona i matriarca del clan, Marta Ferrusola Lladós.

Les cartes ja estan sobre la taula i el 30 de desembre passat, aigualint les festes de Nadal als membres de la família, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata decidia cridar a declarar com a imputats (ara anomenats investigats) el pare i la mare dels Pujol Ferrusola. Hauran de comparèixer dimecres vinent al matí i l'endemà ho tornarà a fer Jordi Pujol júnior.

La interlocutòria de José de la Mata és curta, però amb només 10 folis relata molt clarament i contundentment quin era el modus operandi, quins són els personatges presumptament implicats, d'on procedien els diners, cap a on anaven, qui se'n beneficiava i, també molt important, desmunta la gran versió de l'herència que va començar amb la confessió de l'ex molt honorable i que van seguir fil per randa tots els membres de la família.

El compte 63810

On apareix Jordi Pujol Soley per primera vegada? Doncs en un compte corrent de la Banca Reig obert l'any 2000 a títol individual pel seu fill primogènit amb un ingrés inicial de 307 milions de pessetes (1.845.000 euros). Malgrat que qui firmava i controlava el compte era el fill, hi ha dos documents que acrediten que el titular dels fons en realitat era el pare. El primer d'ells està firmat per Jordi Pujol Ferrusola el mateix dia de l'obertura del compte, on acredita que l'"amo" dels diners que s'ingressen en realitat és el seu pare.

El segon document és un manuscrit de Jordi Pujol Soley, del maig de 2001, en el qual "afirma que és el propietari del compte número 63810 i declara que, en cas de defunció, tot el que hi hagi en aquest compte ha de passar a Marta Ferrusola Lladós", segons la interlocutòria judicial.

Capital de "presumpte origen criminal"

El relat del magistrat de la Mata comença resumint el modus operandi i explica que Pujol jr. i la seva dona Mercè Gironès són titulars de diverses empreses instrumentals "que no produeixen cap valor real afegit, i que la seva única utilització ha estat canalitzar capitals de presumpte origen criminal per realitzar inversions i despeses a Espanya i a l'estranger". Segons la documentació provinent d'Andorra, aquestes societats van facturar més d'11 milions d'euros per "suposades" tasques d'assessorament, consultoria i intermediació "a un conjunt d'empreses que tenen com a denominador comú que, en gran part, la seva xifra de negocis principal provés de l'explotació de concursos, projectes i licitacions amb el sector públic, especialment de tipus urbanístic".

El jutge considera que "no hi ha ni el més lleu indici" de justificació d'aquests treballs i per tant creu que la contractació de Jordi Pujol Ferrusola va ser una simulació. És més, afegeix que "hi ha indicis de refacturacions, d'operacions comercials il·lògiques i de suposades intermediacions" que han estat desmentides per l'altra part del contracte. José de la Mata arriba a dir que s'ha negat "rotundament que Jordi Pujol Ferrusola intercedís o participés en les suposades operacions i malgrat tot es van generar pagaments i facturacions milionàries".

Testaferros i entramat internacional

El matrimoni Pujol-Gironès va utilitzar el que el jutge anomena "patró de comportament" de forma reiterada per escampar les operacions a diverses parts del món on va obrir nombrosos comptes corrents. Segons de la Mata, hi ha diverses persones que podrien haver actuat com a testaferros o fiduciaris de Jordi Pujol Ferrusola i que li haurien facilitat l'obertura de comptes a Mèxic, Andorra, Estats Units, Paraguai, Argentina, Panamà i "realitzar inversions utilitzant diverses companyies instrumentals".

Diners d'origen desconegut

Com es repartien els diners? Aquesta és una altra de les claus d'aquest complicat procés que revelen els papers d'Andorra. De la Mata explica que Jordi Pujol fill i la seva dona eren titulars de comptes a Andorra i afegeix que "la resta de membres de la família Pujol Ferrusola també han resultat ser titulars de comptes bancaris a Andorra".

Els abonaments en efectiu d'aquests comptes són d'"origen desconegut, que no es poden assimilar a una activitat legal". D'altres ingressos per transferències i traspassos sí que se n'ha pogut acreditar la procedència i es "relacionen amb persones que desenvolupen una tasca empresarial entroncada amb el sector públic de Catalunya".

Apareix la mare

On anaven els fons? Es repartien "entre tots els germans i la seva mare, en quantitats iguals o similars i generalment en moments coincidents amb ingressos d'origen desconegut". Quan hi havia un ingrés "sospitós", Jordi Pujol fill ordenava traspassos als comptes d'Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta Pujol Ferrusola i a Marta Ferrusola Lladós. Els documents i les dades porten el jutge a concloure que "ara sí" que hi ha els elements complementaris que revelen la participació del matrimoni Pujol-Ferrusola.