-Jutge: A Andorra vostè ha tingut algun compte? Vostè o alguna de les seves societats...

-Jordi Pujol Ferrusola: No, senyoria.

Aquest és un petit fragment de la declaració del fill gran dels Pujol Ferrusola al setembre de 2014 davant del jutge Pablo Ruz. El magistrat li preguntava i repreguntava sobre les societats i els comptes bancaris en diversos països del món, especialment a Andorra. Ell negava sistemàticament tenir-ne cap i només en va admetre un a Mèxic, a través d'una empresa mexicana propietat d'una altra societat espanyola. "Tot legal", afegia davant el jutge en una conversa que va publicar a principis de desembre passat Okdiario.

És clar que quan Jordi Pujol deia això, els papers d'Andorra encara no havien arribat a l'Audiència Nacional. Per això, el jutge José de la Mata no es pot estar de dedicar unes línies a aquesta mentida en la interlocutòria del 30 de desembre: "Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona han resultat ser titulars a Andorra d'una sèrie de comptes corrents, l'existència dels quals havien negat i que la investigació judicial ha posat de manifest".

Una altra de les "mentides" que detecta de la Mata, arran de la documentació entregada pels bancs andorrans, és la famosa herència de la qual sempre ha fet gala tota la família i que ha servit per justificar-ho tot. Es tracta de la suposada herència del seu pare (Florenci Pujol) de la qual l'expresident de la Generalitat ja parlava en el comunicat-confessió del juliol de 2014. El magistrat també ho té clar: "No consta la realitat del llegat hereditari que menciona, a excepció d'aquelles manifestacions de Jordi Pujol Soley, i el comunicat referit és en si mateix un mer relat, sense cap contingut determinant".

La devaluació de la pesseta

Aquesta justificació s'ha mantingut durant el temps i a tot arreu on s'ha interpel·lat qualsevol dels membres de la família. Fins i tot la defensa va entrar un escrit al jutjat dient que la fortuna acumulada s'explica amb un "rudimentari càlcul que atengui les devaluacions de la pesseta", des que la famosa herència es va fer efectiva.