L'expresident català i líder de CDC Artur Mas ha avisat avui a la CUP de què l'acord d'estabilitat per a la investidura de Carles Puigdemont l'obliga a recolzar els Pressupostos de la Generalitat del 2016, a l'hora que ha mantingut que el veto dels 'cupaires' sobre la seva figura va ser "absurd".

En una entrevista en Rac1, Mas ha assenyalat que l'acord entre Junts pel Sí i la CUP per a la investidura de Puigdemont inclou l'aprovació dels comptes del 2016: "I no només els pressupostos, però també, és evident", ha dit.

El líder convergent ha afirmat que l'exigència de la CUP a que renunciés era "absurda i ja no responia a una raó", sinó més aviat a unes "manies i unes maneres de fer" que, segons el seu parer, "no serveixen per construir un país".

L'expresident ha afirmat que els "poders de l'Estat" volien tombar-lo "a qualsevol preu" i, en aquest sentit, "al final va passar el que volien" ja que va haver de donar un "pas al costat".

Mas ha admès que "en part sí que s'ha alliberat" al fer un "pas al costat" per cedir la presidència a Carles Puigdemont, un gest amb el qual creu que s'ha "destensat" a Catalunya, atès que ell havia exercit un "lideratge molt fort" que havia provocat que tingués gent al costat però també en contra.

Ha defensat que va escollir a Puigdemont perquè és una persona que es creï el procés sobiranista, té experiència en gestió pública a l'haver estat al capdavant de l'alcaldia Girona i perquè "intuïa que dins de la pròpia CDC i de Junts pel Sí era un nom que despertaria consens".

Quant al procés judicial pel 9N, ha afirmat que ja ha explicat tot el que havia de dir davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) i ha dit que li semblaria "delirant i altament vergonyós que un Estat acabi condemnat per posar les urnes", a l'hora que ha remarcat que, "per higiene democràtica", a l'Estat hauria de sortir de la via judicial davant el procés sobiranista.

Ha confirmat que tindrà una oficina en l'última planta del Palau Robert de Passeig de Gràcia, edifici propietat de la Generalitat, sense perjudici que pugui tenir "una taula" en "l'entorn de la Casa dels Canonges" per si li crida en algun moment Puigdemont, amb qui està en "sintonia total".

En aquest sentit, ha assenyalat que estarà "encantat de la vida" d'ajudar a Puigdemont en "accions concretes" de "diplomàcia paral·lela" en l'àmbit de les relacions internacionals per impulsar el procés sobiranista, que ha defensat que cal fer bé perquè la gent "no baixi del tren".

Sobre la refundació de CDC, ha assenyalat que vol aglutinar el "centre ampli" de Catalunya perquè defensi la seva veu quan es redacti la constitució catalana i s'iniciï el procés constituent, a l'hora que ha defensat que aquest moviment pugui incloure persones que només estiguin a favor del "dret a decidir".