72.000 usuaris i 210 trens no han pogut arribar aquest dimarts a destinació, afectats pel fum que ha obligat a tallar la circulació de Rodalies al centre de Barcelona. El director de Rodalies RENFE, Félix Martín, ha explicat que confien restablir la normalitat a partir de les 16.30h de la tarda, quan comença "l'operació tornada" de les persones que viuen fora de la capital catalana. Minuts abans de les 11 del matí, els Bombers han autoritzat l'obertura del túnel de Passeig de Gràcia i els trens ja poden arribar des de Sant Andreu Comtal i l'Estació de França fins a Sants passant per Passeig de Gràcia. El túnel de Plaça de Catalunya s'ha reobert una hora més tard. Martin ha situat l'origen de l'incendi que ha generat el fum en una estació abandonada entre les d'Arc de Triomf i el Clot i ha descartat que es tracti d'un sabotatge.

Martin ha comparegut davant dels mitjans de comunicació a l'Estació de Sants a les 11h, un cop els Bombers han autoritzat a RENFE a reobrir la circulació de trens a través del túnel de Passeig de Gràcia, un dels més afectats pel fum. El director de Rodalies ha explicat que l'incendi que ha originat el caos a la xarxa de Rodalies es va originar cap a la 1 del matí en una estació abandonada entre les d'Arc de Triomf i el Clot. Els Bombers van actuar de manera "àgil", però el fum ja s'havia estès a través de la xarxa de túnels de la ciutat comtal.

Barcelona ha estat sense Rodalies durant tota l'hora punta del matí. Les estacions de Sant Andreu Comtal, Sant Andreu Arenal pel nord i la de Sants pel Sud han actuat com a final de línia, davant la impossibilitat de penetrar en els túnels que uneixen banda i banda de la ciutat. 72.000 persones han quedat afectades pels talls de circulació. Martin ha indicat que la prioritat de RENFE ha estat informar puntualment els usuaris de les afectacions que estava tenint el servei i que s'ha retornat l'import del bitllet a qui ho ha demanat.

Els trens han començat a circular pel túnel de Passeig de Gràcia poc abans de les 11 i el servei anirà recuperant la normalitat durant el dia. Un cop s'ha obert també el túnel de Plaça de Catalunya, RENFE actua de la mateixa manera amb la resta de línies de Rodalies. L'objectiu és que la "normalitat" es restableixi a la tarda, amb temps suficient per afrontar "l'operació retorn", que comença a les 16.30h. Les primeres línies en tornar a circular han estat la R2 i els trens regionals.

Martin no ha aclarit l'origen del foc, però ha explicat que l'estació abandonada on s'ha originat és "inaccessible i està fora de servei". En tot cas, ha descartat el sabotatge i ha afirmat desconèixer si en el moment de l'incendi hi havia gent a l'interior. Adif és la responsable de l'estació en qüestió.

"Vull disculpar-me amb els usuaris. Cada dia tot l'equip de RENFE i Adif treballa perquè el servei sigui correcte, fiable i a l'altura de les expectatives dels clients", ha conclòs.