Les denúncies per abusos sexuals als Maristes de Sants-les Corts ja afecten, almenys, cinc professors o monitors, encara que de moment en només dos casos, el de l'abusador confés Joaquim Benítez i el d'un monitor acusat d'abusar de cinc alumnes, hi ha una investigació judicial oberta.

Segons van informar a Efe fonts pròximes a la investigació, l'incessant degoteig de denúncies després de destapar-se la setmana passada el cas de l'abusador confés Joaquim Benítez va acabar afectant altres mestres o monitors dels Maristes de Sants-les Corts, de diferents èpoques, fins al punt que almenys cinc d'ells han estat denunciats.

De moment, les úniques causes judicials obertes són les que dirigeix el titular del jutjat d'instrucció número 6 de Barcelona, que investiga els abusos comesos per Benítez almenys contra quatre víctimes, i la titular del jutjat d'instrucció número 33, que al desembre passat va deixar en llibertat amb càrrecs un monitor acusat d'abusar de cinc alumnes.

Entre els denunciats també hi ha l'exprofessor A.F., que ja va ser objecte d'una investigació judicial que va ser arxivada el 1997, i dos professors més, segons les fonts consultades. Una vegada que les denúncies arribin al jutjat, no s'acumularan en una sola causa, ja que es repartiran a diferents jutjats perquè hi hagi un procediment obert per cada professor o monitor denunciat, segons el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

La «repulsa» del Claustre

Després d'una reunió del claustre que es va celebrar dilluns passat, l'equip de professionals del centre va expressar la seva «més absoluta repulsa i consternació pels fets que s'han posat al descobert».

«La principal preocupació d'aquest claustre i del personal durant tota la seva trajectòria històrica ha estat, és i serà la formació integral del nostre alumnat, per ajudar a créixer persones formades, felices i bones ciutadanes», expliquen els professors en un comunicat.

«Manifestem el nostre total suport a l'alumnat víctima de suposats abusos i acompanyem les famílies en el seu sofriment», afegeixen. El professorat del centre assegura que se sent «traït i consternat per aquests fets execrables» i que «mai hem tingut coneixement, ni tan sols sospites, d'aquestes situacions. Molts dels nostres fills i filles són o han estat alumnes del centre».

Davant d'algunes informacions publicades, també asseguren que «mai hem realitzat cap acció d'ocultació, ni ens han fet arribar cap mena d'informació o queixa sobre aquests fets o altres».

«Volem transmetre a les famílies que continuem i continuarem compromesos en l'educació dels seus fills i filles, en la confiança d'una labor de generacions que ha format milers d'alumnes en el coneixement i en els valors», va concloure el comunicat del claustre de professors i personal del col·legi.

Revisió de protocols

La consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, va anunciar la revisió dels protocols per detectar i per actuar contra els abusos sexuals i altres maltractaments en centres escolars, al Parlament de Catalunya. «Malgrat que els protocols (d'abusos a menors) estan actualitzats i actius, mentre hi hagi un sol cas d'abús sexual o un altre maltractament, és la nostra obligació revisar els procediments i introduir modificacions que ajudin a detectar a temps», va dir Ruiz al principi de la seva compareixença davant la comissió d'Ensenyament per informar dels eixos, objectius i actuacions del seu departament en aquest mandat.

Abans d'exposar-los, la nova consellera d'Ensenyament va voler explicar l'actuació del departament d'Ensenyament davant els «gravíssims fets ocorreguts al centre dels Maristes de Sants-les Corts», on un exprofessor de gimnàstica va confessar que va abusar sexualment d'alumnes durant anys.

Suport d'exalumnes

«Confio en els Maristes». Aquest va ser el clam escrit en pancartes i cartells i sota el qual s'havia convocat la cadena humana d'antics alumnes que va encerclar el centre Maristes Sants-Les Corts. Més de 200 persones de totes les edats -entre alumnes, pares i mares que han passat al llarg de les dècades per l'escola- van donar suport a la comunitat educativa del centre i també a les víctimes.