El conseller d'Interior, Jordi Jané, ha promès avui que el govern català convocarà aquest any una nova promoció de Mossos d'Esquadra, la primera des del 2011, davant la falta d'agents, ja que actualment no arriben als 17.000 policies, malgrat que es va dissenyar que arribessin als 18.267 efectius.

En una compareixença al Parlament, Jané ha anunciat de forma oficial el compromís del govern català que en l'oferta pública d'ocupació que plantegi l'executiu aquest any s'inclourà una nova promoció dels Mossos d'Esquadra, encara que no ha pogut concretar el nombre d'agents que la integraran.

"No estem arribant al nivell de desplegament que necessitàvem", ha indicat Jané, després de recordar que la Junta de Seguretat va establir el 2006 que quan els Mossos d'Esquadra haguessin completat la seva expansió per tot Catalunya, cosa que ja ha ocorregut, la plantilla de la policia hauria de situar-se en els 18.267 agents.

No obstant això, com que no hi ha noves promocions des del 2011 i no es reposen les baixes per les retallades pressupostàries dels últims anys, la plantilla actual dels Mossos d'Esquadra no arriba als 17.000 agents, segons el conseller.

Després de recordar que el cos dels Mossos no pot incloure interins, Jané ha reconegut que estan obligats a "crear noves places", per "necessitats de seguretat", ja que el pla antiterrorista preveu més hores de patrulla preventiva, de vigilància i de seguiments, que l'actual plantilla no pot assumir si no és sobrecarregant-la d'hores extres.

De fet, el conseller ha recordat que el govern català ha hagut d'aprovar recentment un fons de contingència d'11,5 milions d'euros per poder pagar les hores extres que han dut a terme els agents en els últims mesos per complir amb els requisits de l'actual nivell d'alerta terrorista, així com per adquirir més material i arsenal més adequat per fer front a l'amenaça gihadista.

D'una altra banda, el conseller també ha anunciat en la seva intervenció que aquesta setmana li ha demanat per telèfon i per carta al ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, que se celebri una Junta de Seguretat a Catalunya, que no es reuneix des del març del 2009.

"No s'entén que amb l'actual amenaça terrorista, quan es requereix la màxima coordinació, no es reuneixi la Junta de Seguretat", ha indicat el conseller, que ha advertit que "el que fins fa poc calia, ara és imprescindible".

Jané s'ha compromès a acordar per a la reunió de la Junta de Seguretat un ordre del dia "d'entesa" i no de "fricció", ja que considera que aquest fòrum no ha de convertir-se en un lloc d'enfrontament.

"No té sentit crear organismes fantasmes que estan en les normes però no en la realitat, per la nostra part, plena mà estesa per acordar de comú acord l'ordre del dia", ha ressaltat.

El conseller ha lamentat que la Junta no es reuneixi des del 2009, pel que hi ha aspectes concrets que no s'han pogut complir, com ratificar en el si d'aquest òrgan que els Mossos d'Esquadra ja s'han desplegat a tot Catalunya.

Jané també ha anunciat que Interior impulsarà aquesta legislatura una nova Llei de Policia de Catalunya i que potenciarà a mediació per evitar l'última opció en casos de desordres públics.

En la seva intervenció, Jané ha revelat a més que aquesta setmana ha signat la convocatòria de 153 places de bombers funcionaris i ha afegit que abans de l'estiu convocaran 350 noves places de bombers voluntaris.

El conseller també ha mostrat la seva preocupació pel repunt de la mortalitat a les carreteres catalanes durant l'any 2015, encara que ha reafirmat l'objectiu d'aconseguir el 2020 una reducció del 50 % de la mortalitat respecte a l'any 2010.

A més, ha proposat que es prohibeixi temporalment la circulació de camions per l'N-340 a Tarragona, davant l'alta sinistralitat d'aquesta via.