El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha acordat retirar el passaport al primogènit de la família Pujol, Jordi Pujol Ferrusola, investigat per delicte fiscal, blanqueig de diners i falsedat documental. El jutge li prohibeix també sortir de l'Estat sense prèvia autorització judicial i l'obliga a comparèixer setmanalment al jutjat més pròxim al seu domicili mentre duri la instrucció del cas. Adopta aquestes decisions a petició de la Fiscalia i de l'Advocat de l'Estat després d'escoltar ahir durant tres hores i mitja la declaració voluntària que Pujol Ferrusola va fer a l'Audiència Nacional, on va insistir que ell només repartia entre els germans i la mare els fruits de l'herència de l'avi Florenci, i on va negar cap mena d'irregularitat.

A la interlocutòria que ha fet pública aquest divendres, De la Mata assegura que Pujol Ferrusola és el titular de diverses societats instrumentals que no produeixen cap valor real i que només tenien com a finalitat "canalitzar capitals de suposat origen criminal per fer inversions i despeses a Espanya i a l'estranger".

El jutge apunta que aquestes societats van facturar més d'11 milions d'euros per suposades tasques d'assessorament, consultoria i intermediació que, segons ha afirmat, no han estat degudament justificades.

Segons el magistrat, existeixen "indicis" que Pujol Ferrusola ha utilitzat entramats societaris internacionals "dissenyats amb l'específica finalitat de blanquejar capitals fora d'Espanya i repartir-los, així com diversos testaferros que li haurien permès disposar de comptes corrents a altres jurisdiccions".