El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha retret avui la falta d'inversions de l'Estat a Catalunya i ha assegurat que aquest "ha dimitit" de les seves responsabilitats d'inversió en el territori, durant l'acte d'inauguració del tram de la L9 que connecta Barcelona amb l'Aeroport del Prat.

En declaracions posteriors a l'acte, el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez Pomar, ha dit que aquestes declaracions "es qualifiquen per si soles" i que la posició que manté el Govern català amb Espanya "és reiterada i evident".

Després que la ministra de Foment, Ana Pastor, retragués ahir a l'executiu de Puigdemont que no l'hagués invitat a l'acte, el Govern català va enviar ahir mateix una invitació a la titular de Foment, que finalment ha enviat a la inauguració el seu secretari d'Estat d'Infraestructures.

Les paraules del president català tampoc han semblat bé al líder del PP català, Xavier García Albiol, que ha abandonat l'acte abans que acabés.

El president català ha insistit que quan gestiona la Generalitat hi ha "més bons resultats", per això la demanda de la gestió de Rodalies no és només justa, sinó que es basa en aquesta evidència

Carles Puigdemont ha destacat que és un "dia d'alegria" llargament esperat i ha destacat la importància d'aquesta nova infraestructura per als ciutadans, les empreses i el territori.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha subratllat de la seva banda que la L9 és fruit de la col·laboració entre administracions, i ha apostat per seguir amb "diàleg i cooperació" per aconseguir fites futurs que permetin millorar la connectivitat metropolitana i reduir la contaminació.

L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha destacat que les noves estacions han estat llargament esperades pels habitants de la segona ciutat de Catalunya, que ara tindrà una connexió directa entre el seu districte econòmic i l'aeroport.

De la seva banda, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, també ha subratllat que, més enllà de la connexió amb l'aeroport, aquest nou tram de metro facilitarà la mobilitat entre els habitants de la seva ciutat i la capital catalana, que es tradueix en més oportunitats per als qui busquin feina.

El viatge inaugural del nou tram de la L9 l'han fet el president català; el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras; el conseller de Territori, Josep Rull; l'expresident de la Generalitat Artur Mas, a més d'Ada Colau, Núria Marín i Lluís Tejedor. L'expresident José Montilla ha excusat la seva presència aquest matí.

Entre els més de 800 convidats que han assistit a l'acte inaugural hi havia John Hoffman, conseller delegat de GSMA, l'associació que agrupa els principals operadors de telefonia i que organitza cada any el Congrés Mundial de Mòbils, i el president de Fira de Barcelona, Josep Lluís Bonet, així com els exconsellers Santi Vila, Lluís Recoder, Joaquim Nadal i Pere Macias.

El nou tram de la L9 connecta l'estació de Zona Universitària amb l'Aeroport del Prat, ha suposat una inversió de 2.899 milions d'euros, té 20 quilòmetres, 15 estacions i comunica els municipis de Barcelona, l'Hospitalet i el Prat de Llobregat.

A més de l'aeroport, la línia 9 connecta Barcelona en metro amb infraestructures importants de l'economia catalana, com el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona, Mercabarna i polígons com el de Mas Blau.

La inauguració d'aquest nou tram de la L9 es fa dies abans del Mobile World Congress, que se celebra entre el 22 i el 25 de febrer els responsables del qual han posat de manifest en reiterades ocasions la necessitat que el metro arribi al recinte firal de l'Hospitalet.

Les estacions del nou tram són Zona Universitària (correspondència amb L3), Collblanc (correspondència amb L5), Torrasssa (correspondència amb L1), Can Tries-Gornal (correspondència L8-FGC), Europa-Fira, Fira, Parc Logístic, Mercabarna, Les Moreres, el Prat Estació (correspondència Rodalies), Cèntric, Parc Nou, Mas Blau, Aeroport-T2 (correspondència Rodalies) i Aeroport-T1.

El temps de trajecte entre Zona Universitària i la Terminal 1 serà de 32 minuts, el tram entre Fira Gran Via i l'aeroport es farà en 22 minuts i el bitllet per començar o finalitzar el viatge a les terminals del Prat costarà 4,50 euros.