El portaveu de Catalunya sí que es pot (CSQEP) al Parlament, Joan Coscubiela, ha demanat al Govern que no s'escudi en la "coartada poc creïble" de la CUP per no presentar els Pressupostos de la Generalitat del 2016, i l'ha instat a portar el seu projecte a la cambra abans de Setmana Santa perquè la seva gestió sigui "útil".

Coscubiela reclama així a l'executiu català que presenti els Pressupostos del 2016, que estan prorrogats, en un temps "real i útil", que el líder ecosocialista ha fixat abans de Setmana Santa, per poder reorientar les actuals polítiques econòmiques i socials de Catalunya.

"Si no poden presentar els Pressupostos, que no facin perdre més el temps als catalans i reconeguin la seva incapacitat", afegeix.

En aquest sentit, Coscubiela adverteix que el seu partit "no acceptarà" que el Govern i el grup parlamentari que el sustenta, Junts pel Sí (CDC i ERC), "s'escudin" en la CUP per no presentar el projecte de Pressupostos al Parlament, perquè seria, segons el seu parer, una "coartada poc creïble".

Coscubiela no vol parlar de línies vermelles davant una possible entesa amb el Govern en matèria pressupostària, però sí que ha deixat clar que davant la disjuntiva d'obrir noves oficines de l'agència tributària catalana, una de les "estructures d'Estat" que promouen els independentistes, o atendre la situació d'"emergència social", SíQueEsPot es decanta per això segon, que ha d'estar"per damunt de qualsevol cosa".

El dirigent de SQEP, a més, adverteix a l'executiu català i a Junts pel Sí que tal com plantegen la legislatura, amb una durada de divuit mesos per proclamar una "república catalana", "no té cap sentit" si no compten amb uns pressupostos.

El portaveu de la candidatura de confluència de les esquerres al Parlament admet que l'elaboració dels Pressupostos del 2016 no és una tasca "fàcil" davant la situació econòmica i financera de la Generalitat, però convida l'executiu català a "no instal·lar-se en la resignació".

Coscubiela, així, advoca per incrementar la capacitat recaptadora de la Generalitat amb una nova política fiscal, i qualifica d'"escàndol" que el Govern no recuperi l'impost de Successions, que veu com una "aportació" que afecta un reduït nombre de catalans "intocables".

Abans de la presentació dels comptes de la Generalitat del 2016, Coscubiela ha reclamat també la liquidació dels Pressupostos "ficticis" de l'exercici anterior que, segons la seva opinió, no s'han complert, com tampoc el sostre de dèficit fixat pel Govern central.

Sobre aquesta última qüestió, el portaveu de CSQEP insta el Govern a promoure un front comú amb la resta de comunitats autònomes perquè hi hagi un repartiment més equitatiu de l'objectiu de dèficit, davant l'"animalada" del Govern central de "centrifugar-lo" cap als diferents territoris de l'Estat.

Respecte a la renegociació del deute de la Generalitat, Coscubiela lamenta que hi hagi veus diferents dins del Govern, que actua més com un "opinador de tertúlies" que com un gestor que aplica polítiques concretes.

El portaveu de Catalunya Sí Que Es Pot aposta per estudiar el tema del deute en qüestions com els creditors o la possibilitat d'un millor marge en els interessos, per a una eventual renegociació.