La defensa de Jordi Pujol Ferrusola va lliurar ahir el passaport del fill gran de l'expresident a l'Audiència Nacional, en compliment de les mesures cautelars que li va imposar la setmana passada el jutge De la Mata (prohibició de sortir de l'Estat, compareixences setmanals al jutjat i lliurament de passaport) que l'investiga per frau fiscal, falsedat documental i blanqueig de diners.

El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata va citar a declarar com a investigat el pròxim 8 de març el president d'Isolux Corsán, Luis Delso, en el marc del cas Pujol, i en qualitat de testimonis dotze exmembres del consell d'administració d'aquesta societat i dos empresaris més.

De la Mata va fer aquestes citacions, que tindran lloc entre el 7 i el 8 de març, en un acte en el qual accepta la pràctica d'aquestes diligències sol·licitades per la defensa de Luis Delso, que estava ja imputat en aquesta causa i que també es va veure esquitxat per les investigacions del cas Gürtel i la Púnica.

La seu d'Isolux a Madrid va ser registrada per ordre de De la Mata el passat 27 d'octubre, el mateix dia que es van practicar registres a l'habitació que ocupava Jordi Pujol Ferrusola, «Júnior», al domicili dels seus pares, així com a casa els seus germans Josep i Pere.

Els dotze membres del Consell d'Administració cridats a declarar són aquells que ho eren quan es va produir l'adquisició d'Azul de Cortés (a la regió mexicana de Baixa Califòrnia), operació per la qual s'acusa Delso d'haver pagat 15,2 milions d'euros el 2008 al fill gran de l'expresident català de la seva banda en aquest projecte, que, dos anys abans, Jordi Pujol Ferrusola havia comprat per només 1,2 milions.

Els 12 consellers són: Juan José Ávila González, Javier Gómez Navarro Navarrete, José Gomis Cañete, Serafín González Morcillo, Antonio Martínez Borrallo, Ángel Serrano Martínez-Estellez, Francisco Moure Barrio, Juan Oderiz San Martín, Antonio Portela, als quals el jutge ha emplaçat per al dia 7; així com Alberto Leopoldo Rodado, Antonio de Padua Portela Álvarez i Enrique Vargas Tabernero, que compareixeran el 8.

Aquell mateix dia han estat també citats com a testimonis els empresaris José Augusto Ferrería i José Herrero Egaña. A més d'aquestes preses de declaració, De la Mata també va acordar lliurar una comissió rogatòria a l'Argentina per interrogar com a testimoni l'empresari Gustavo Shanahan, soci de Jordi Pujol Ferrusola en les seves inversions al port de Ciudad de Rosario.