El síndic de Greuges, Rafael Ribó, va reconèixer ahir que en el cas dels abusos sexuals als Maristes Sants-Les Corts «ha fallat estrepitosament l'aplicació del protocol del 2006» per actuar contra agressions i maltractaments a menors.

El síndic considera que els Maristes no van respondre com s'esperava després que el professor admetés els abusos, però també va assenyalar les mancances en les actuacions del Departament d'Ensenyament, Treball, Afers Socials i Famílies (on s'ubica la DGAIA); Mossos d'Esquadra i de la Fiscalia.

El síndic no entén que les parts implicades no es comuniquessin entre elles el cas d'abusos del 2011 i ho ha atribuït a la falta de «difusió» del protocol, de «formació de professionals» i del sentit d'«obligatorietat per al compliment».

El síndic va convocar totes les administracions implicades el 17 de març per millorar els mecanismes de protecció dels infants.

El Protocol marc d'actuacions en casos d'abusos sexuals i altres maltractaments greus a menors, impulsat pel Síndic de Greuges i aprovat el 2006, «no es va activar» després que una família denunciés el 2011 als Maristes Sants-Les Corts que el fill havia patit violència sexual per part d'un professor.

Així ho va concloure el síndic Rafel Ribó en una atenció als mitjans de comunicació, després de reunir-se aquest dimarts amb les administracions que van signar el protocol.

Tot i que el docent va reconèixer les agressions, el cas no va tenir conseqüències ni administratives ni judicials, ni tampoc el centre en va informar la comunitat educativa.