La màxima representació de la política catalana, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, al capdavant, va homenatjar ahir la diputada morta de Junts pel Sí Muriel Casals, en un sentit acte a la Cambra catalana.

Un acte institucional d'una hora de durada, previ al que després es va dur a terme al parc de la Ciutadella de l'entitat "mnium Cultural, que Casals va presidir entre el 2010 i el 2015 i al capdavant de la qual va ser una de les organitzadores de les multitudinàries manifestacions independentistes dels últims anys.

Amb presència de la família de Casals, entre la multitud de destacades autoritats polítiques van assistir representants de tots els grups del Parlament, els expresidents de la Generalitat Artur Mas, José Montilla, Pasqual Maragall i Jordi Pujol, a més dels tres últims expresidents del Parlament Núria de Gispert, Ernest Benach i Joan Rigol, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Inesperada va ser l'assistència de Pujol, en el primer acte oficial al qual va acudir des que es va obrir causa judicial contra ell per l'origen de l'herència i els seus comptes a l'estranger, pel que està sent investigat per l'Audiència Nacional.

Pujol no es va asseure al costat dels altres tres expresidents en la segona fila, sinó que es va ubicar en una de les últimes fileres de seients de la sala i, en finalitzar l'acte, abans d'abandonar el Parlament, va acudir a saludar els familiars i fins i tot es va fotografiar al costat d'alguns membres del cor.

Conduïda per l'actriu Sílvia Bel, la cita va comptar amb les intervencions de Puigdemont, una emocionada Forcadell i l'actual president d'"mnium, Jordi Cuixart, mentre que els periodistes Mònica Terribas i Antoni Bassas van ser els encarregats de la glossa biogràfica de l'exdiputada i un dels referents del sobiranisme.

Casals va morir diumenge passat, 14 de febrer, després de dues setmanes lluitant per la seva vida a l'hospital Clínic de Barcelona, on es trobava ingressada després d'haver estat atropellada per una bicicleta, cosa que li va causar un traumatisme cranioencefàlic.

«Idees, pactes i somnis»

«En carrers i places sempre serà recordada com una dona tranquil·la, d'ulls clars i cabell blanc, que de totes les matemàtiques possibles havia elegit la suma: la suma d'idees, de pactes i de somnis», van expressar els periodistes, que van destacar que la seva «obsessió» va ser la «causa de la llibertat», amb la seva defensa d'un referèndum i la independència de Catalunya.

Setanta anys de «lluites i victòries, de trobades i somriures. Una vida completa que deixa llavor, memòria inspiradora d'un país millor. Qui vol més? Adéu amiga, adéu bonica. Que t'acaronin els estels», va concloure Terribas.

Després d'una vida lligada a la cultura, l'acte en memòria de Casals va comptar amb actuacions musicals de la Companyia Elèctrica Dharma, que va interpretar Sant Martí del Canigó, i del violoncel·lista Pau Codina, amb la peça Après un reve, mentre que el Cor de la Cambra del Conservatori del Liceu, sota direcció de Daniel Mestre, va interpretar El Cant de la senyera.

Silvia Bel va recitar el poema ?Lletra a Dolors, de Miquel Martí Pol. I especialment emotiu va ser el moment en què Maria del Mar ?Bonet va interpretar Enamorat i al·lota, cançó tradicional ?menorquina que Casals cantava a la seva filla Laia quan era petita i que va provocar que aquesta s'emocionés.

Asseguts al costat de Forcadell en la primera fila, la seva filla Laia, Max -nét de Casals- i Isabel -germana de l'exdirigent- van encapçalar la representació familiar, que va arribar a l'acte baixant l'escalinata principal del Parlament al costat de la presidenta de la Cambra i el president de la Generalitat.

«Més de persones que de sigles», com es va dir de Casals en una de les intervencions, tots els partits van estar representats per diversos dels seus diputats, com Inés Arrimadas (C's), Miquel Iceta (PSC), Lluís Rabell (SíQueEsPot), Santi Rodríguez (PPC) -el líder popular Xavier García Albiol va excusar la seva absència per motius d'agenda- i Anna Gabriel (CUP).

A Girona "mnium Cultural va organitzar una concentració en honor a Casals, en la qual va assistir el Govern municipal.