El president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, rebran avui Felip VI en el Gran Teatre del Liceu, on el Rei presidirà el sopar de benvinguda als assistents al Congrés Mundial de Mòbils (MWC). Serà la primera trobada entre Puigdemont i el monarca des que el gironí va ser nomenat president.

En la seva catorzena visita a Catalunya des que va ser proclamat rei, el rei Felip acudirà a la capital catalana expressament per presidir aquest sopar, ofert per l'associació GSMA i la Fundació Barcelona Mobile World Capital, si bé, a diferència d'anys anteriors, no presidirà l'obertura oficial del Congrés, l'endemà al matí.

El Monarca estarà ja a Madrid, amb una agenda de treball que inclou aquell matí de dilluns dues audiències militars en el Palau Reial, mentre se celebra la inauguració del MWC, a la qual sí que assistirà el ministre d'Indústria, Energia i Turisme en funcions, José Manuel Soria, present també en el sopar de benvinguda als participants.

Entorn de 120 convidats podrien acudir al sopar previ a l'obertura d'aquest congrés, el principal fòrum del món dedicat a la tecnologia mòbil, per al qual es preveu que assisteixin 95.000 visitants entre els dies 22 i 25 al recinte firal de Gran Via de l'Hospitalet i que pot generar un impacte econòmic global de 460 milions d'euros.

El rei Felip pronunciarà en aquest sopar un discurs -igual que en edicions anteriors-, que seran les seves primeres paraules en públic des de la Pasqua Militar, el passat 6 de gener, i coincidirà amb Puigdemont per primera vegada des que va ser investit president de la Generalitat.

També serà la primera trobada del Monarca amb la nova presidenta del Parlament, després que Forcadell mostrés la seva intenció de comunicar-li personalment el resultat de la votació en la qual es va elegir a Puigdemont i la Casa del Rei li demanés que ho notifiqués per escrit. Aquest episodi va deslligar una onada de crítiques cap al cap de l'Estat per part d'autoritats i forces polítiques catalanes i fins i tot el líder del PSOE, Pedro Sán?chez, va arribar a manifestar que "no hauria estat de més" que el Rei hagués rebut la presidenta del Parlament.

També el Monarca coincidirà en el Liceu amb Ada Colau, l'alcaldessa que va decidir l'estiu passat retirar el bust del Rei Joan Carles del saló de plens de l'Ajuntament de Barcelona perquè ja no era cap d'Estat i perquè, segons va argumentar llavors el govern municipal, hi havia una "sobrerrepresentació" de la iconografia monàrquica a la seu del Consistori.

L'última vegada que el Rei va estar a Catalunya va ser fa quatre mesos, el 13 d'octubre, amb motiu de l'obertura a Barcelona del XVI Fòrum Iberoamèrica, un acte en el qual va coincidir amb l'anterior president de la Generalitat, Artur Mas, en la que va ser la seva primera visita a Catalunya des de les eleccions autonòmiques del 27 de setembre.

En aquella ocasió no va ?pronunciar cap al·locució, a diferència de la seva anterior estada oficial a Catalunya, el 23 de juliol, també davant Artur Mas i a Barcelona, amb ocasió de l'acte de lliurament de despatxos als 35 nous jutges de la 65 promoció de l'Escola Judicial.

Felip VI va subratllar llavors que la Constitució havia donat "una de les etapes més llargues d'estabilitat i progrés" a Espanya, a la vegada que va recordar l'obligació de totes les institucions de l'Estat de "respectar la llei" per a una "convivència en pau i en llibertat".

Abans, el 25 de juny, a Girona, havia presidit al costat de la Reina Letícia el lliurament de premis de la Fundació Princesa de Girona, cerimònia en la qual es va trobar amb Mas i també amb Puigdemont, en aquella ocasió en la qualitat d'alcalde de la capital gironina.

La presidenta del Parlament vol aprofitar el sopar per explicar al monarca quina és la situació política i social que viu Catalunya. En una entrevista a RAC1 va indicar que "qualsevol moment i dia és bo per establir un diàleg" i assegura que li vol traslladar una "opinió de primera mà" de la realitat catalana. Forcadell ha restat importància al fet que el Rei no volgués rebre-la en audiència quan li havia de comunicar la investidura de Puigdemont.