El secretari general del comitè de govern d'Unió, Ramon Espadaler, considera que el nou Govern autonòmic és "captiu de l'esquerra més dogmàtica", en referència a la CUP, i a la seva "influència" en les decisions de l'executiu.

Abans d'inaugurar la 21a escola d'hivern d'Unió de Joves, Espadaler va afirmar que el congrés que prepara el partit per al pròxim 16 d'abril tindrà com un dels seus aspectes més importants "el dret a decidir", però també buscarà "una alternativa a un govern que és captiu de l'esquerra més dogmàtica".

El dirigent democratacristià lamenta la influència de la CUP en les decisions de govern relacionades amb l'àmbit policial o amb les que podria prendre en l'àmbit educatiu.

"Ens proposem ser una part necessària, encara que des de la modèstia assenyalem que no serà suficient, per articular aquest espai de centre i catalanitat", va asseverar.

D'una altra banda, Ramon Espadaler veu com una "coacció" que el Govern central porti al Tribunal Constitucional (TC) les declaracions polítiques dels membres del govern de la Generalitat. Assegura que "posar en mans del TC les opinions de membres del Govern és coartar la seva llibertat d'expressió, aquest no és el camí per resoldre res".

En la seva compareixença, també va valorar el que està passant entre el Regne Unit i la Unió Europea per evitar l'anomenat Brexit. Sosté el dirigent català que aquestes negociacions demostren "que hi ha institucions com la UE capaces d'adaptar-se, d'articular-se i de canviar elements de l'estat i dels seus membres perquè puguin sentir-se amb comoditat" i demana a Espanya que en "prengui nota" respecte a Catalunya.