El Consell d´Administració d´Infraetsructures.cat ha acordat aquest dijous rescindir el contracte de Josep Antoni Rosell, exdirector general d´aquesta empresa pública. Rosell està sent investigat pel cas 3%, que investiga el suposat pagament de comissions il·legals a CDC a canvi d'obres públiques. A través d´un comunicat, el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda informa que el consell d´administració ha pres la decisió d´apartar-lo de l´empresa per "la pèrdua de confiança" en ell. Després que a l´octubre passat se li retiressin les atribucions de director general, Rosell havia quedat vinculat a l´empresa pública. Des del Govern, la portaveu de l´executiu, Neus Munté, ha defensat diverses vegades aquesta situació al·legant la presumpció d´innocència i que Rosell no participava en cap presa de decisions de l´empresa.

Segons el comunicat, la decisió s´ha pres de conformitat amb la normativa laboral i administrativa vigent, en compliment de l´article 11.1 del Reial Decret 1382/1985, pel qual es regula la relació laboral del personal d´alta direcció.

En la sessió de control al Parlament de la setmana passada, Puigdemont va assegurar que prendria decisions si calgués sobre Rosell argumentant que l´executiu "no té les mans lligades". A més, va remarcar que Rosell no estava desenvolupant cap funció directiva ni participa en la presa de decisions d´Infraestructures.cat i va defensar la presumpció d´innocència. Tot i així, va assegurar que si realment hi ha una sentència ferma que demostri corrupció, el Govern no tardaria "dos minuts" a prendre decisions, però recordant que moltes situacions titllades d´escàndol per part dels mitjans després no han acabat confirmant-se en sentència judicial.

Unes setmanes abans el Departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda, amb Oriol Junqueras al capdavant, havia responsabilitzat l´anterior govern de la recol·locació de l´exdirector d´Infraestructures.cat en un projecte de l´empresa pública.

Josep Antoni Rosell treballava al Departament d'Agricultura quan es va adjudicar l'any 2002 el canal Segarra-Garrigues, una de les obres més costoses de la Generalitat i que està sota sospita per si va servir per finançar il·legalment CDC amb un 3% de comissió irregular. Quan va arribar el tripartit va passar a una empresa privada que havia guanyat l'adjudicació del canal i el 2011 va tornar al Govern, amb CiU, fent-se càrrec de GISA.

Quan a l'octubre va ser arrestat per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació contra el suposat 3% de CDC, un alt funcionari va lliurar al cos policial una caixa forta que, segons ell, li havia entregat Rosell perquè la guardés. La caixa es va obrir al jutjat i hi van aparèixer 80.000 euros en metàl·lic. Rosell no va reconèixer la propietat de la caixa.

Segons els investigadors, Rosell hauria inflat el preu d'algunes obres i hauria influït en alguns concursos per afavorir empreses 'amigues'. Així, algunes clàusules dels concursos semblaven fetes expressament per a determinats licitadors, i en altres ocasions, la valoració subjectiva de la direcció de GISA acabava fent guanyador un concursant que no havia obtingut la millor puntuació.