La directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa, ha assegurat avui que la sentència del TSJC feta pública ahir que tomba part del protocol d'usos lingüístics al sector públic de Catalunya no farà modificar la política lingüística del govern català.

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar ahir part del protocol d'usos lingüístics al sector públic de Catalunya, entre ells els articles que fixaven el català com a llengua de comunicació entre el personal i que totes les converses s'havien d'iniciar en aquest idioma.

La sentència de la secció cinquena de la sala contenciosa administrativa de l'alt tribunal català dóna la raó a l'adjunt de cirurgia pediàtrica de l'Hospital Joan XIII de Tarragona en contra del Protocol d'usos lingüístics per al sector sanitari públic de Catalunya i del Protocol d'usos lingüístics per a la Generalitat de Catalunya i del sector públic que depèn d'ella.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Franquesa ha qualificat la decisió d'"alarmant" i "sense cap fonament".

La sentència, segons Franquesa, "no implicarà una modificació de la política lingüística que apliquem. No hi haurà cap canvi en les relacions de comunicació amb el ciutadà perquè, com estableix el decret, que és en el que es basa, diu que la llengua d'ús normal en l'administració pública de Catalunya és la llengua catalana".

Segons Franquesa, els funcionaris continuaran atenent al públic en català i prevaldrà el dret del ciutadà a utilitzar la llengua que vulgui.

"És una sentència política. Pensem que el mateix que s'està recomanant i que està funcionant en l'administració en aquests moments, fa més de 35 anys que s'està seguint i intentant normalitzar. Per tant, ara el context polític és diferent i el que busca és l'intent de polititzar, via judicial, allò que no correspondria", ha afegit Franquesa.

El tribunal ha acordat anul·lar l'article dels protocols que estableix que "la llengua de comunicació entre el personal ha de ser la catalana, tant presencialment com per telèfon, en la megafonia, en les reunions de treball, etc, especialment davant terceres persones: usuaris i els seus familiars, i personal sanitari o laboral extern".

Per al tribunal, el "contingut imperatiu" d'aquest article s'"extralimita" del marc normatiu fixat per l'Estatut de Catalunya.