El Consell d'Administració d'Infraetsructures.cat va acordar aquest dijous rescindir el contracte de Josep Antoni Rosell, exdirector general d'aquesta empresa pública. Rosell està sent investigat pel cas 3%, que investiga el suposat pagament de comissions il·legals a CDC a canvi d'obres públiques.

A través d'un comunicat, el Departament de Vicepresidència, Economia i Hisenda va informar que el consell d'administració va prendre la decisió d'apartar-lo de l'empresa per «la pèrdua de confiança» en ell. Després que l'octubre passat se li retiressin les atribucions de director general, Rosell havia quedat vinculat a l'empresa pública. Des del Govern, la portaveu de l'executiu, Neus Munté, va defensar diverses vegades aquesta situació al·legant la presumpció d'innocència i que Rosell no participava en cap presa de decisions de l'empresa.

Segons el comunicat, la decisió es va prendre de conformitat amb la normativa laboral i administrativa vigent, en compliment de l'article 11.1 del Reial Decret 1382/1985, pel qual es regula la relació laboral del personal d'alta direcció.

En la sessió de control al Parlament de la setmana passada, Puigdemont va assegurar que prendria decisions si calgués sobre Rosell argumentant que l'executiu «no té les mans lligades». A més, va remarcar que Rosell no estava desenvolupant cap funció directiva ni participa en la presa de decisions d'Infraestructures.cat i va defensar la presumpció d'innocència. Tot i així, va assegurar que si realment hi ha una sentència ferma que demostri corrupció, el Govern no tardaria «dos minuts» a prendre decisions, però recordant que moltes situacions titllades d'escàndol per part dels mitjans després no han acabat confirmant-se en sentència judicial.

Unes setmanes abans, el Departament de la Vicepresidència, Economia i Hisenda, amb Oriol Junqueras al capdavant, havia responsabilitzat l'anterior govern de la recol·locació de l'exdirector d'Infraestructures.cat en un projecte de l'empresa pública.

Josep Antoni Rosell treballava al Departament d'Agricultura quan es va adjudicar l'any 2002 el canal Segarra-Garrigues, una de les obres més costoses de la Generalitat i que està sota sospita per si va servir per finançar il·legalment CDC amb un 3% de comissió irregular. Quan va arribar el tripartit va passar a una empresa privada que havia guanyat l'adjudicació del canal i el 2011 va tornar al Govern, amb CiU, fent-se càrrec de GISA.

Quan a l'octubre va ser arrestat per la Guàrdia Civil en el marc de l'operació contra el suposat 3% de CDC, un alt funcionari va lliurar al cos policial una caixa forta que, segons ell, li havia entregat Rosell perquè la guardés. La caixa es va obrir al jutjat i hi van aparèixer 80.000 euros en metàl·lic. Rosell no va reconèixer la propietat de la caixa.

Segons els investigadors, Rosell hauria inflat el preu d'algunes obres i hauria influït en alguns concursos per afavorir empreses «amigues». Així, algunes clàusules dels concursos semblaven fetes expressament per a determinats licitadors, i en altres ocasions, la valoració subjectiva de la direcció de GISA acabava fent guanyador un concursant que no havia obtingut la millor puntuació.