El diputat de Democràcia i Llibertat (DL) i exconseller de Presidència Francesc Homs declararà voluntàriament el 4 de març que ve, assistit per un advocat, davant del jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que investiga la consulta sobiranista del 9N.

En una providència, l'instructor del cas, Joan Manel Abril, ha citat a declarar Homs, que ha acceptat comparèixer voluntàriament davant del TSJC abans que la causa es remeti al Tribunal Suprem (TS), al qual correspon investigar-lo donada la seva condició d'aforat per ser diputat del Congrés.

La Fiscalia va demanar al TSJC que remetés al Tribunal Suprem (TS) un informe motivat sobre els indicis que, segons la seva opinió, apunten al fet que l'exconseller va cometre un delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) per seguir endavant amb la convocatòria del 9N després de la suspensió.

Abans de remetre el cas al Suprem, el magistrat, en una iniciativa amb escassos precedents a Espanya, va oferir a Homs la possibilitat de sol·licitar al TSJC les diligències d'investigació que cregués oportunes en relació amb el cas, inclosa la seva declaració voluntària.

Encara que Homs no ha estat formalment citat a declarar com investigat -atès que això correspondria al Suprem per ser diputat del Congrés des de les últimes eleccions generals-, l'exconseller declararà amb els drets d'un imputat i, per tant, amb advocat.

En principi, Francesc Homs acudirà a declarar assistit per Xavier Melero, el mateix advocat que representa l'expresident català Artur Mas en la causa del 9N, segons fonts jurídiques.

La Fiscalia basa els seus indicis d'imputació en una carta inclosa en el sumari del 9N que apunta al fet que Homs va indicar a una de les empreses encarregades de gestionar la consulta que seguís endavant amb els seus preparatius perquè no vulneraven la suspensió del Constitucional.

Segons la Fiscalia, així es desprèn de la documentació remesa pel Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat (CTTI), al qual l'empresa T-Systems, encarregada del dispositiu informàtic del 9N, va demanar que aclarís si els seus treballs quedaven afectats per la suspensió de la consulta acordada pel Constitucional.

El director del CTTI va elevar la consulta als seus superiors i el 6 de novembre del 2014, dos dies després de la suspensió del 9N, va rebre una carta signada per Homs en la que l'exconseller mantenia que, d'acord amb els serveis jurídics consultats, els treballs contractats no estaven afectats per la resolució del TC.

D'aquesta forma, manté el fiscal en el seu escrit al TSJC, Homs «irraonablement va legitimar la continuació dels treballs, la qual cosa va conduir a que els mateixos prosseguissin i culminessin en els dies successius», recolzant la seva decisió en els serveis jurídics de la Generalitat i en «altres experts de dret penal, processal, administratiu i constitucional».