El govern de la Generalitat va acordar ahir canviar el nom de la conselleria d'Exteriors, que capitaneja Raül Romeva, per a així esquivar la suspensió decretada pel Tribunal Constitucional (TC) arran d'un recurs presentat pel Govern central. Després de la reunió d'avui del Govern, Romeva va explicar que el departament d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència passa a anomenar-se departament d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència.

Es tracta, segons Romeva, d'una «modificació menor per mantenir intactes» les funcions de la conselleria, sortejant el «debat semàntic» amb el qual es volia «desviar» l'atenció: «No ens detindran», va advertir. Romeva, això no obstant, seguirà presentant-se oficialment com «conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència». Després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, anunciés dies enrere que no esborrarien amb «Tipp-Ex» el càrrec de Romeva de la seva targeta de visita, el conseller ha insistit a treure importància al canvi de nom del departament: «No hi ha Tipp-Ex».

«A efectes pràctics, segueixo sent el conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència. El departament seguirà fent les funcions que estava fent», va subratllar. Ahir mateix, el Govern va presentar les al·legacions al requeriment que li havia formulat el TC en plantejar «un suposat conflicte de competències» que la Generalitat nega que existeixi.

Per a Romeva, «no hi ha base jurídica que pugui sustentar» la suspensió cautelar de determinats aspectes de la seva conselleria, per això el Govern va demanar el seu aixecament. El conseller va qualificar d'«absurd» el raonament que va conduïr a aquesta suspensió cautelar i va remarcar la «necessitat i l'imperatiu legal» que té el Govern per complir el «mandat democràtic» de les eleccions catalanes del passat 27 de setembre i per desenvolupar les seves competències en acció exterior.

Romeva es va mostrar crític amb un TC que va definir com un «òrgan jurídicament molt qüestionable» i que «es va convertir en un instrument polític», a través del qual el Govern del PP intenta «frenar» el procés sobiranista. «Aquest tipus d'argúcies no ens aturaran. Estiguem disposats a arribar fins al final. Tenim un mandat democràtic i una empara legal que ens ho permet fer», va recalcar.

D'una altra banda, el conseller va comentar que compta amb l'expresident de la Generalitat Artur Mas com una «veu absolutament vàlida» per explicar a l'exterior «on som i on volem anar».

La CUP s'hi oposa

El portaveu de comunicació de la CUP al Parlament, Albert Botran, va afirmar que la seva formació «no comparteix» la decisió del Govern de canviar-li el nom a la fins ara conselleria d'Afers Estrangers, i suggereix que «llocs a canviar, haurien pogut utilitzar la denominació de "cancelleria"».

Segons Botrán, la decisió de canviar-li el nom a la conselleria d'Afers Estrangers pel de Departament d'Assumptes i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, no només no va ser consultada amb la CUP, sinó que aquesta última «no ho comparteix».

«Davant la pressió de l'Estat no es pot anar cap enrere sinó cap endavant», va assenyalar aquest mateix portaveu de la CUP, que va admetre no conèixer en profunditat «què hi ha darrere del canvi» encara que «d'entrada, no ho compartim».