El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va donar ahir per morta la «tercera via» -una solució per a Catalunya que se situï entre l'«immobilisme» i la independència- després del pacte de govern entre el PSOE i Ciutadans (C's). A la sessió de control del Parlament al president de la Generalitat, Puigdemont va afirmar que en el debat d'investidura que té lloc a Madrid quedaran dissipades les «esperances» que encara poguessin quedar entre els defensors d'una tercera via, com els socialistes, que aposten per una Espanya federal. Segons Puigdemont, el debat d'investidura, que «no acabarà amb l'elecció» del socialista Pedro Sánchez com a president, és comparable a les «exèquies de la tercera via», perquè l'acord entre el PSOE i C's, pel que fa a Catalunya, és «preocupant i decebedor, inconcret i insuficient». Segons la seva opinió, l'acord de legislatura entre Pedro Sánchez i Albert Rivera «nega» el full de ruta sobiranista avalada pel Parlament en la seva declaració de ruptura del 9 de novembre i «traça un camí imaginari» que «difícilment» es pot recórrer. Aquesta oposició frontal no només del PP i C's sinó també del PSOE a un referèndum d'autodeterminació a Catalunya permet «reafirmar» el camí sobiranista marcat després de les catalanes del 27 de setembre, que van donar a les forces independentistes de Junts pel Sí (Jxsí) i la CUP la majoria absoluta al Parlament.

Aquest és, segons Puigdemont, el camí que «genera consensos i permet tirar endavant un full de ruta amb clars objectius i horitzons».

«Anirem tirant i, si algú té alguna cosa a dir-nos, ja ens ho farà saber», ha reblat el president.

Primer viatge oficial, a París

Puigdemont, també va avalar ahir la creació de les tres ponències conjuntes sobre les lleis de desconnexió, tot recordant que ell és diputat de JxSí i, per tant, «solidari» amb les decisions que prengui el seu grup. Per altra banda, el president farà el seu primer viatge a l'estranger com a tal a París el proper 21 de març, en el marc de l'any Ramon Llull.