El Tribunal Constitucional ha admès a tràmit l'incident d'execució per desobediència contra el Parlament de Catalunya per la creació de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent.

No té cap implicació, senzillament diu que s'han assabentat del que denunciava el Govern central.

I si posteriorment el TC requereix el Parlament perquè s'abstingui d'aquesta iniciativa?

No ho contemplem, perquè estem parlant d'una comissió d'estudi. És absolutament legal, ho permet el reglament. Si passés això que diu seria una situació molt greu, perquè no només s'estaria coartant el dret de participació dels diputats i diputades sinó que s'estarien posant en dubte les funcions del Parlament. L'objectiu d'un parlament és debatre, s'hi ha de poder parlar de tot. I nosaltres hem de garantir que sigui així.

Es sent obligada per les lleis espanyoles?

Jo em sento obligada pel mandat democràtic dels diputats, perquè representen els ciutadans de Catalunya. Em vaig presentar en unes eleccions amb un grup que tenia un programa, i per tant em sento obligada a representar de manera digna els ciutadans de Catalunya que ens van votar. Com a presidenta de la cambra, estic obligada a treballar per aquesta pluralitat que hi ha, però tenint sempre en compte que hi ha una majoria parlamentària.

Si arribés el cas que la inhabilitessin, continuaria com si res?

Crec que això no passarà. Com podria passar això amb una persona que l'únic que fa és complir el reglament? Estem fent les coses bé, dins de la legalitat, i les continuarem fent així. Per tant, no puc contemplar la hipòtesi de la inhabilitació.

Recordo la seva primera intervenció, acabant amb un "visca la república catalana". Com a presidenta no hauria de mantenir més neutralitat institucional?

No entenc com algú pot estar en contra dels valors republicans, que són els més democràtics que hi ha. Jo sóc demòcrata i m'agraden la llibertat, la igualtat i la fraternitat.

Ja m'entén...

Com he dit abans, sóc representant d'una formació política. I aquesta formació té un programa concret. Una altra cosa és que com a presidenta del Parlament estic obligada a preservar la pluralitat, i crec que ho estic fent. Que presideixi el Parlament no significa que renunciï a la meva ideologia, sinó que en la meva tasca haig de ser equànime i defensar els interessos de tot l'arc parlamentari.

L'executiu ha perdut ja algunes votacions al Parlament. Tenim un govern feble?

Jo crec que no. Hi ha una majoria parlamentària, per tant no és un govern feble.

El 27-S va quedar clar que no hi ha a Catalunya majoria independentista?

Un 48,7% van votar sí a la independència, un 39% van votar que no, i després hi ha un 12% dins del qual alguns deuen estar per la independència i altres no, encara no s'han definit. Però està molt clar que en aquest país hi ha una majoria molt sòlida, del 80%, a favor del dret d'autodeterminació. És cert que el 27-S no es va arribar al 50% dels vots, però fins que no es faci un referèndum no es pot saber quanta gent vol la independència.

I mentrestant el 48% permet tirar endavant la independència?

Permet iniciar el procés. En cas contrari, estaria passant que el 48,7% que va guanyar les eleccions no estaria duent a terme el seu programa, o sigui estarien enganyant els votants i se'ls haurien de demanar responsabilitats. I d'altra banda això suposaria que estaria guanyant una minoria. Crec que es claríssim que hi ha una majoria prou sòlida per tirar endavant el programa. Una altra cosa és que d'aquí a 18 mesos hi haurà unes noves eleccions i es votarà la constitució catalana. Aquest procés comença a les urnes i acaba a les urnes.

Això dels 18 mesos no és només una manera de parlar que no ens hem d'agafar al peu de la lletra?

El president Puigdemont es va comprometre en el debat d'investidura que serien 18 mesos, no tenim per què dubtar-ho.

Ha perdut empenta, el procés?

El procés no ha perdut empenta, el que passa és que hi ha tempos, hi ha èpoques. I ara s'estan fent coses, però és veritat que vam estar tres mesos tal com vam estar per formar govern, i el que podia haver començat abans ho va fer tres mesos més tard. Però s'està complint tot el programa.

És imprescindible pactar un referèndum amb l'Estat espanyol?

El que és imprescindible i molt important és ampliar la majoria social de l'independentisme. I també és imprescindible negociar i arribar a acords amb l'estat espanyol. Tots aquests processos han acabat negociant i aquest també hi acabarà. Ara bé: quin serà l'acord a què s'arribarà? No ho sé.

La DUI, interpreto, queda descartada?

Al programa de Junts pel Sí no hi era, per tant...

Hi ha independents a Junts pel Sí que critiquen que hi tenen massa pes els aparells dels partits, o sigui de CDC i ERC. Ho comparteix?

Personalment no ho crec així. És cert que es tracta d'una coalició en la qual hi ha dos partits que hi tenen molt pes, CDC i ERC. Hi ha altres partits a dins, però aquests dos són molt importants. És una coalició molt plural, amb punts de vista i estratègies molt diferents, però s'ha demostrat que l'objectiu de tots és coincident.

Quin diagnòstic fa d'Espanya, amb el debat de no-investidura?

Bé, estan vivint una situació que nosaltres vam viure no fa gaire. M'agradaria que el govern espanyol que en surti sigui un govern molt dialogant i que reconegués el dret de Catalunya a l'autodeterminació. Una cosa bastant difícil, per no dir impossible.

Amb tot el respecte cap a la Muriel Casals: cada cop que mori un diputat o diputada es muntarà un funeral gairebé d'estat?

No va ser un funeral, va ser un homenatge. Perquè era una diputada que va morir sobtadament, en l'exercici del seu càrrec i a més en unes circumstàncies tràgiques. Va ser un homenatge aprovat per la cambra i tots els grups hi van estar d'acord.

Ara que està lliure: convidaria Otegi a parlar al Parlament?

Jo no, en tot cas seria la mesa. Si la mesa ho aprovés, per què no?

Per vostè era un pres polític?

Crec que sí.