Els Mossos alerten d'un augment dels casos d'estafa dels segrestos virtuals

Durant els dos primers mesos del 2016 s'han denunciat 10 casos, mentre que en tot l'any passat se'n van notificar 32

07.03.2016 | 09:54

Els Mossos d'Esquadra alerten d'un repunt de l'estafa dels segrestos virtuals a Catalunya. En concret, durant aquests dos primers mesos del 2016 s'han denunciat 10 casos, mentre que en tot l'any passat se'n van notificar 32. "I sabem que hi ha més intents. Però moltes persones ja estan assabentades, reben la trucada i pengen directament. Ni ho denuncien ni ho comuniquen", assenyala l'inspector cap de l'àrea central d'investigació-persones, Jordi Domènech.

Un segrest virtual és el rapte simulat d'un familiar -principalment un fill- a fi d'estafar-te la màxima quantitat de diners pagant un rescat. "Si et volen enganyar amb un segrest virtual, fes-los creure que pagaràs i apuntat les dades de l'estafador per fer la denúncia", aconsella Domènech, que detalla que els passos han de ser trucar immediatament al 112 i demanar consell als Mossos d'Esquadra. "El que és bàsic és no proporcionar informació personal de la teva família, especialment noms", puntualitza Domènech. "Amb l'estrès i els nervis utilitzen totes les dades que puguem oferir sense adonar-nos", recalca l'inspector. "Fins i tot per donar credibilitat a l'estafa moltes d'aquestes xarxes utilitzen gravacions de veus de nen suplicant ajuda per fer creure el segrest", afegeix Domènech, que demana la col·laboració ciutadana per tal de desemmascarar aquestes organitzacions criminals, localitzades principalment en països d'Amèrica del Sud.

"Cal donar una mica de llar?gues als falsos segrestadors. Dir que els trucaràs en pocs minuts i avisar abans a la policia", recomana l'inspector en cap, que recorda que la investigació va permetre desarticular l'any passat una xarxa dedicada als segrestos virtuals ubicada a Xile.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema