JxSí va presentar el pla de xoc social pactat amb la CUP en forma de propostes de resolució, que seran votades avui en el ple sobre emergència social i reactivació econòmica. Com deixa clar en el redactat, la coalició entre CDC i ERC supedita la major part d'aquestes propostes a l'aprovació dels pressupostos del 2016. La pobresa infantil, l'energètica i l'habitacional, a més de l'àmbit sanitari són prioritaris per a la llista independentista.

Així, plantegen incrementar les beques menjador que cobreixen el 100% del cost, dotar el fons contra la pobresa energètica d'almenys 10 milions d'euros, establir protocols per evitar els desnonaments i destinar 10 milions d'euros a augmentar el parc públic d'habitatge i reduir en un 50% les llistes d'espera diagnòstiques i en un 10% les quirúrgiques (100 milions).

No és cap sorpresa que JxSí vinculi el pla de xoc a l'aprovació dels pressupostos. Durant el matí, el president de la Generalitat i sis consellers van remarcar que els comptes del 2016 són imprescindibles per finançar bona part de les mesures compromeses.

L'executiu de Carles Puigdemont va afrontar ahir el primer ple monogràfic del Parlament sobre pobresa i emergència social sense tenir garantits els suports als Pressupostos de la Generalitat del 2016, que preveu pactar amb la CUP per al maig, i amb diversos reptes socials, entre ells la dependència, la pobresa infantil i l'energètica, les llistes d'espera, l'emergència habitacional o les beques menjador.

Precarietat laboral

En nom de les entitats del sector social, va intervenir en el ple la portaveu de Pobresa Zero, Teresa Crespo, que va emplaçar els diputats a «combatre seriosament la xacra de la pobresa entre tots» i, així, va instar els partits que el ple no sigui un motiu de «desencant» i que s'assoleixin «compromisos i consensos».

Crespo va alertar de l'elevat nombre de treballadors pobres que «no poden viure dignament amb el seu sou» i que es dirigeixen a una «vellesa pobra» sense pensió digna, cosa «insostenible».

En aquest context, el president català, Carles Puigdemont, va allargar la mà per col·laborar amb els grups, però els va demanar que les seves propostes siguin «factibles i realistes», tenint en compte que la Generalitat ja destina «més d'un 70% -del pressupost- a polítiques socials i queda poc marge per reduir el 30%».

El president va assenyalar la independència com a solució a la situació social davant l'«asfíxia» de l'Estat, però, en un missatge insinuat a la CUP, va recordar que abans d'arribar a aquest objectiu s'han d'aprovar uns Pressupostos del 2016 que permetin aplicar el pla de xoc social.

El vicepresident, Oriol Junqueras, també va culpar l'Estat i va xifrar els avançaments «mal calculats» corresponents al 2014 en 1.400 milions d'euros que, d'estar ja en mans de la Generalitat, es podrien destinar als serveis socials.

Fins a cinc consellers -Neus Munté, Meritxell Borràs, Dolors Bassa, Meritxell Ruiz i Toni Comín- van intervenir en el ple per dibuixar la situació de cada departament i per demanar als grups que contribueixin a aprofundir en el pla de xoc social.

Crítiques de l'oposició

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, va lamentar la nul·la «autocrítica» del Govern, però va allargar la mà per impulsar mesures socials de gran abast davant una situació de pobresa que «no pot esperar a l'Ítaca feliç de la independència».

Des de Sí Que Es Pot, el president del grup, Lluís Rabell, va demanar «mesures immediates» i va advertir que «cap denúncia de l'actitud del Govern espanyol respecte a Catalunya» i els seus recursos financers «pot servir de pretext» perquè des de la Generalitat no s'actuï amb tots els instruments amb què compta.

El PSC va proposar fer un seguiment exhaustiu dels acords adoptats en el ple, que prossegueix demà, i el líder de la formació, Miquel Iceta, va advertir que «la Catalunya rica i plena» no pot permetre's la «inacció o la indiferència» davant la situació d'emergència social, pel que va instar un projecte de Pressupostos que combatin la pobresa.

El diputat del PPC Fernando Sánchez Costa va acusar Puigdemont d'«utilitzar» el ple sobre la pobresa per fer un «míting independentista» i li va exigir que «assumeixin les seves pròpies responsabilitats i no acusin els altres». La CUP va assenyalar la reforma laboral aprovada pel PP -amb el suport de CiU- com una de les principals causes de la pobresa: «Amb polítiques neoliberals, una Generalitat intervinguda financerament per Madrid i un Parlament autonomista, no hi ha res a fer, cal avançar cap a la república catalana», va subratllar la diputada Gabriela Serra.

En el torn de rèplica del Govern, Neus Munté va assenyalar que de «triomfalisme cap, però fatalisme tampoc», mentre que Oriol Junqueras va demanar la col·laboració dels grups parlamentaris en les «coincidències, que són moltes». El ple votarà avui les propostes de resolució del ple monogràfic.