El parlament català va aprovar ahir dues resolucions en el ple monogràfic sobre pobresa en les quals s'insta a impulsar «la derogació de les recents reformes laborals» i molt especialment de l'última promoguda pel PP, gràcies al fet que Junts pel Sí (JxSí) va dividir els seus vots. Les resolucions van estar presentades per Catalunya Sí Que Es Pot i per la CUP, i en totes dues es va produïr un resultat gairebé idèntic pel que fa als suports aconseguits, ja que han votat a favor ERC, alguns independents de JxSí, PSC, Catalunya Sí Que Es Pot i la CUP, mentre que el PP ha votat en contra i CDC i Ciutadans (C's) es van abstenir.

Com ja va ocórrer en ocasions anteriors en què ERC i CDC no coincideixen en els seus posicionaments polítics, Junts pel Sí (JxSí) va donar llibertat de vot i els seus diputats van votar de forma diferent.

El text de la resolució de CSQEP insta a demanar al Govern de l'Estat que impulsi la derogació de les últimes reformes laborals però també la posada en marxa de reformes legislatives «per recuperar el nivell de protecció social existent fins al juny del 2012 i molt especialment la cobertura de persones més grans de 45 anys».

En un altre punt, es demana «plantejar al Govern de l'Estat la recuperació de la figura de l'autorització administrativa prèvia per part de l'autoritat laboral en els supòsits de suspensió o rescissió col·lectiva de contractes per raons econòmiques, tecnològiques, productives i organitzatives».

Inspecció de Treball

El Parlament, també, insta el Govern a posar en marxa un Pla d'Actuació de la Inspecció de Treball de Catalunya que tingui com a objectiu prioritari l'eradicació de la desigualtat salarial per raons de gènere, la persecució del frau i els abusos en la contractació i les condicions de treball.

En l'últim punt del text aprovat es demana un pla de xoc que permeti «l'acreditació professional de les persones aturades de llarga durada» amb la finalitat que aquesta acreditació sigui un factor que faciliti la seva inserció laboral.

Pel que fa a la resolució de la CUP, aquesta afirma que «podem constatar que la reforma laboral aprovada el 2012 no ha aconseguit cap dels objectius que el Govern anunciava: no ha frenat la destrucció d'ocupació i no ha eliminat la temporalitat, pel que sense millorar les condicions que regulen el mercat laboral difícilment es podrà lliurar amb èxit cap combat contra la pobresa i l'emergència social». Per revertir «les condicions laborals que avui estan en la base de la pobresa i la precarietat a Catalunya», la resolució proposa que el Govern «adopti el posicionament clar de rebuig a la reforma laboral».