El Parlament va tancar ahir dos dies de debat amb l'aprovació de 40 de propostes dels grups sobre beques menjador, pobresa energètica, habitatge, retallades en salut i dependència per atacar la pobresa a Catalunya, l'aplicació de la qual estarà supervisada per una nova comissió de seguiment.

El ple es va saldar amb 40 propostes aprovades, algunes d'elles impulsades per l'oposició i amb el suport del grup del Govern (Junts pel Sí) i 13 d'avalades per unanimitat. Ara bé, la majoria de les resolucions vinculen el seu compliment a l'aprovació dels pressupostos del 2016, tot i que inicialment la supeditació era molt més clara. JxSí i la CUP, van acordar eliminar aquesta referència més explícita, i en canvi van incloure la renegociació del deute com a forma de finançament del pla de xoc social.

Les entitats socials van reconèixer un gust «agredolç» perquè, malgrat que s'han aprovat diverses mesures i per unanimitat sobre aspectes que consideren clau, troben a faltar uns pressupostos per al 2016, que són els que han de detallar la despesa social, encara que han donat un «vot de confiança» als parlamentaris.

De fet, en aquest ple, que van impulsar PSC i SíQueEsPot, no s'ha aprovat el detall numèric de les partides del pla de xoc social previst per Junts pel Sí i la CUP, que ascendia a 270 milions d'euros encara que condicionats a l'aprovació d'uns Pressupostos.

Entre les mesures adoptades, destaca una proposta del PSC -recolzada per JxSí, C's, PSC, CSQP i PPC- de crear, en el termini màxim de dos mesos, una comissió de seguiment dels acords aprovats ahir en el ple monogràfic sobre pobresa i emergència social.

El nou òrgan estarà integrat pel Govern, els grups parlamentaris, les entitats socials i els professionals del sector i vetllarà pel compliment de les mesures després de l'experiència de l'anterior ple del 2014, que va avalar reformes que no es van aplicar.

A més, es va aprovar donar explicacions del grau de compliment de les mesures acordades en la comissions corresponents, una vegada s'hagi reunit la de seguiment, així com publicitar els acords i el seu grau d'implementació en el web de la Generalitat, que serà actualitzada bimestralment.

Un plec d'iniciatives

Entre les mesures aprovades en aquest ple extraordinari destaca l'increment de les beques menjador perquè cobreixin el cent per cent del cost o mesures durant l'estiu -quan no hi ha escola- per atendre nens en situació de vulnerabilitat.

La cambra va acordar també fixar un calendari i actuacions concretes per «revertir les retallades en atenció primària de salut (ambulatoris o CAP)» efectuats a Catalunya.

A més, es va acordar recuperar la Renda Mínima d'Inserció com a «dret subjectiu», ampliar el pressupost per garantir el 100% de la cobertura i «simplificar» el procés de concessió per reduir les llistes d'espera.

En matèria d'habitatge, es va aprovar iniciar els tràmits per poder expropiar passats sis mesos l'usdefruit per deu anys d'almenys 3.000 dels 15.000 pisos buits que els bancs han declarat que tenen en mal estat.

Pel que fa a la pobresa energètica, els parlamentaris van decidir mantenir en els pressupostos una partida «no inferior» als 10 milions d'euros, que doni resposta al pagament de les factures dels subministraments bàsics als habitatges en situació de vulnerabilitat econòmica.

A més, s'impulsarà una tarifa «especial» en el transport públic per a col·lectius en «risc», prioritzant aturats, persones en risc d'exclusió social, joves i estudiants.

També es va aprovar una proposta per renegociar el deute de la Generalitat després de realitzar una auditoria. El ple de pobresa va generar també una nova divisió de vot dins de Junts pel Sí (CDC i ERC) per la reforma laboral.

Propostes conjuntes

En general, el to del debat va ser tranquil i els grups van tirar endavant propostes conjuntes, sumant en alguns casos oposició i el grup del Govern, Junts pel Sí, encara que es van produïr alguns xocs dialèctics.

SíQueEsPot va apuntar, en al·lusió a les propostes del PPC, que «la causa del problema no pot ser la solució i amb vosaltres no es pot», cosa que va provocar que els populars anomenessin al grup ecosocialista «els tontos útils del procés (sobiranista)».

Junts pel Sí (únic grup que va aconseguir aprovar totes les seves propostes) va lamentar en al·lusió a SíQueEsPot que incloguin iniciatives per a les quals no hi ha recursos. Ciutadans va reclamar que aquest ple monogràfic no es converteixi en una «declaració d'intencions sense més recorregut» i el PSC va apel·lar a evitar «entre tots més paper mullat».

La CUP, de la seva banda, va lamentar la falta de temps que van tingur els diputats per debatre «amb rigor i amb calma» les propostes contra la pobresa.