L'esborrany del full de ruta de l'ANC, que es votarà en l'Assemblea General Ordinària del 17 d'abril, aposta per promoure una candidatura de la «màxima unitat independentista». El document, avançat per l'ARA i que es pot consultar a la web de l'entitat, considera que «en les actuals condicions de progrés independentista a Catalunya i de fraccionament i feblesa a Espanya, després de l'experiència de les darreres eleccions es fa més necessari que mai incrementar la presència del catalanisme sobiranista a Madrid».

El text també preveu que la Generalitat i el Parlament proclamin la independència al llarg del 2017, que immediatament després s'aprovin les lleis de transitorietat jurídica i les altres eines de l'estat que regiran el nou ordenament català i que aleshores es convoquin les eleccions constituents.

En canvi, "mnium Cultural té una posició diferent. El seu president, Jordi Cuixart, va assegurar ahir que la seva entitat no pressionarà perquè hi hagi una llista conjunta en cas que hi hagi unes noves eleccions espanyoles, i ho va deixar en mans dels partits. «Si els partits polítics es posen d'acord amb una candidatura dels cinc presidents, si volen anar a una, no serà "mnium qui esmeni la plana a ningú, perquè no tenim cap vocació de substituir els partits. Si no es posen d'acord, seguirem fent i dient el de sempre», va argumentar en declaracions a Catalunya Ràdio.

Cuixart va recordar que el 27-S va ser una cita excepcional, i la seva entitat va ser cridada a aconseguir una llista conjunta perquè s'havia de celebrar el referèndum que l'Estat no havia permès. En cas que hi hagués unes noves eleccions a Corts Generals, va argumentar que haurà de ser la classe política la que decideixi si hi ha una candidatura que aglutini els partits independentistes o no.

El full de ruta de la CUP

La CUP va donar a conèixer també ahir el seu full de ruta pensat, no només per als pròxims 16 mesos, sinó també per a la «fase constituent» posterior a les eleccions constituents. El partit es mostra partidàri en la seva proposta de procés constituent de la «república catalana» de convocar un «referèndum múltiple» perquè els catalans es pronunciïn abans de les eleccions constituents sobre les bases que han de definir el nou Estat independent.

El grup polític proposa que el «referèndum múltiple» serveixi perquè els ciutadans decideixin sobre set àmbits.

Aquests set àmbits de decisió són: principis constitutius, drets i deures, organització territorial, model econòmic, participació ciutadana, recursos naturals i relacions internacionals.

Per preparar aquest referèndum la CUP preveu crear el «Fòrum Social Constituent», un òrgan en el qual la protagonista seria la societat civil catalana i les seves entitats, però que també estaria reconegut i actuaria sota el «paraigua» de les institucions catalanes.

Segons van indicar les diputades de la CUP Mireia Boya i Gabriela Serra, els treballs d'aquest fòrum «seran vinculants» i per aquest motiu proposen el «referèndum múltiple», per ratificar les seves propostes i finalitzar la primera fase constituent.