El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va anunciar ahir que el seu Govern prepara una ofensiva per reivindicar la construcció del corredor mediterrani, fent pinya amb l'executiu valencià i altres aliats i denunciant davant la Unió Europea els «incompliments de l'Estat espanyol».

En la sessió de control al president de la Generalitat, en el ple d'ahir al Parlament, Puigdemont va explicar que dilluns que ve el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, es reunirà amb la consellera valenciana d'Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador.

Una reunió que, segons Puigdemont, ha de servir «per començar a teixir les aliances imprescindibles perquè el corredor mediterrani vagi prosperant», amb la complicitat d'altres territoris que hi poden estar interessats, com Balears, Múrcia i Andalusia.

Puigdemont convocarà en les pròximes setmanes la primera reunió d'una «taula estratègica pel corredor mediterrani», en la qual espera que s'impliquin «administracions i agents econòmics i socials».

El Govern vol establir també una «interlocució» directa amb les institucions europees per «explicar que l'Estat espanyol no està complint» els seus compromisos perquè el corredor mediterrani sigui una realitat.

En resposta a una pregunta de JxSí, Puigdemont es va referir a l'accident de l'Euromed de dimarts, que va demostrar, va dir, que ara mateix hi ha un «corredor mediterrani de fireta», ja que aquest incident va interrompre el servei durant cinc hores d'una manera «absolutament tercermundista».

Amb aquest exemple d'argument, el president va denunciar que el Govern s'ha sentit «molt sol» defensant aquesta infraestructura en relació a l'Estat, i va recordar que la mateixa Unió Europea la considera prioritària. «Li volem explicar a la UE que l'estat espanyol no està complint i que la factura també la paga el conjunt d'Europa», va remarcar en la sessió parlamentaria. És per això que va anunciar que la Generalitat «passarà encara més a l'acció» i teixirà un front comú per reclamar a l'Estat que compleixi amb els seus compromisos.

Connexió amb Lleida

Paral·lelament, institucions, entitats i representants del sector empresarial de la demarcació de Lleida van unir ahir les seves forces per exigir la connexió del territori, sobretot en l'àmbit agroalimentari i logístic, amb el corredor mediterrani. Per aconseguir-ho, es va constituïr ahir un grup de treball amb l'objectiu d'oferir les potencialitats del territori com a plataforma logística i exigir així una millora de les seves comunicacions, especialment la necessitat que Lleida estigui connectada amb el futur corredor ferroviari mediterrani.

Una de les primeres actuacions que durà a terme aquest 'lobby' lleidatà serà la redacció d'un manifest «transversal» amb les seves demandes, que s'hauria de presentar abans de l'estiu. Així mateix, s'ha expressat la voluntat de reunir a Lleida representants dels sectors econòmics del conjunt del país, així com de la Franja de Ponent i del País Valencià, perquè puguin conèixer la proposta lleidatana de constituir una plataforma logística vinculada a l'Eix mediterrani.

La convocatòria arriba després de la trobada organitzada el passat 3 de març per la diputació lleidatana i el grup europeu de reivindicació ferroviària Ferrmed, que va aplegar un centenar de representants dels àmbits empresarial, econòmic i institucional.