El portaveu parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, va furgar ahir en l'obediència dels consellers «xupiguais» d'ERC o de la seva òrbita a Convergència, que segons el seu parer està aconseguint imposar una continuïtat en les polítiques econòmiques i fiscals de l'anterior Govern d'Artur Mas.

En la sessió de control al Govern català, i arran d'una pregunta sobre les negociacions amb l'Estat per millorar el finançament autonòmic, Coscubiela i el conseller d'Economia, Oriol Junqueras, es van embrancar en un intercanvi dialèctic quan el portaveu ecosocialista li va retreure que els republicans defensin mesures econòmiques de la Generalitat que, sota el seu punt de vista, són «les mateixes» que les que va aplicar CiU.

Coscubiela va llançar en la sessió parlamentària d'ahir una bateria de preguntes per saber si els republicans defensen postures fiscals del Govern que suposen, segons el seu parer, una continuïtat de l'anterior executiu.

Així, va preguntar a Oriol Junqueras si pensa reformar l'impost de successions «per acabar amb el regal de 500 milions d'euros als patrimonis dels catalans més rics, mentre diu que no té diners per a polítiques socials», va dir Coscubiela.

També li va qüestionar si el Govern es planteja millorar la progressivitat de l'impost del tram autonòmic de l'IRPF per a rendes més altes, o si «pensa començar a recaptar impostos a habitatges buits» per una banda, «deixar de segregar per sexe mentre diuen que han de tancar centres de les etapes de 0-3 anys» o «rediscutir les desgravacions fiscals dels impostos propis».

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot va recriminar al govern que «no poden continuar dient que el partit de JxSí no és el de CiU perquè les polítiques segueixen sent les mateixes. Vostès no són CDC, ni tan sols CDC és CDC, però entendrà que la ciutadania no es pot acontentar a tenir consellers que són d'allò més xupiguais, com Dolors (Bassa), Toni (Comín), Raül (Romeva) o Oriol (Junqueras), si segueixen fent les mateixes polítiques», va suggerir a la sessió parlamentària d'ahir.

Junqueras es va servir de la ironia en agrair-li el «qualificatiu xupiguai» i va llançar un dard per la inclusió d'ICV a Sí Que Es Pot: «Sobre partits que no són els que eren perquè han canviat, vostè és un expert. Ho ha experimentat amb intensitat».

Més enllà d'aquesta qüestió, Coscubiela va assegurar que en l'exigència al Govern d'un finançament «just» i un «tracte digne», el Govern tindrà a Sí Que Es Pot «al seu costat», però també li va reclamar que assumeixin les seves «responsabilitats en política fiscal».