El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, realitzarà el pròxim dilluns el seu primer desplaçament oficial a l'estranger, amb una visita a París, on pronunciarà una conferència sobre el futur de Catalunya a Europa en la Science Po, un dels principals centres d'estudis polítics francesos.

L'exprimer ministre italià Enrico Letta serà l'encarregat de presentar la conferència sobre el moment polític que viu Catalunya que pronunciarà Puigdemont, que aprofitarà el viatge per inaugurar una exposició del pintor mallorquí Miquel Barceló, juntament amb la presidenta balear, Francina Armengol, amb motiu de l'any Llull.

Puigdemont viatjarà a França acompanyat del conseller d'Afers Estrangers, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, i el titular de Cultura, Santi Vila. L'agenda del president a París arrencarà diumenge a la tarda amb una trobada amb la comunitat catalana resident a la ciutat, a la seu de la delegació del Govern.

L'endemà Puigdemont mantindrà una reunió de treball amb la presidenta balear a la seu de la delegació del Govern, abans d'inaugurar el fresc creat per Barceló en homenatge a Ramon Llull, als finestrals de la Bibliothèque Nationale de France, i que obre una exposició dedicada al pintor. Després d'inaugurar la mostra, Puigdemont es desplaçarà a la seu de la Science Po on presentarà la conferència que porta per títol Quin és el futur per a Catalunya dins d'Europa.

El PPC es va quedar sol ahir al Parlament en la votació d'un punt d'una moció seva en què pretenia que s'instés la Generalitat a suprimir la Secretaria d'Afers Estrangers, cosa a la qual es van oposar JxSí, PSC, Sí que es Pot i la CUP, mentre que Ciutadans es va abstindre.

La moció dels populars comptava únicament amb dos punts, un per instar el Govern a «adaptar les competències atribuïdes al Departament d'Exteriors, ara Departament d'Afers Estrangers, a la suspensió del Tribunal Constitucional (TC)», cosa que va comptar únicament amb els vots favorables de PP i C's, i l'abstenció del PSC.

El segon punt emplaçava a suprimir la Secretaria d'Afers Estrangers i instava el Govern a «abstenir-se de desenvolupar les competències i funcions que fins ara desenvolupava aquesta secretaria», qüestió en la qual el PP es va quedar sense suport, ja que el PSC hi va votar en contra i Ciutadans es va abstindre.

El portaveu de C's al Parlament, Carlos Carrizosa, va justificar el vot de la seva formació perquè «a qui li correspon posicionar-se sobre la suspensió és al TC» i, en existir un recurs a l'Alt Tribunal, «no cal pronunciar-se parlamentàriament».

El socialista Ferran Pedret, de la seva banda, va argumentar que «no fa falta cap mesura addicional a la pròpia suspensió del TC», a l'hora que va ironitzar que el PPC reclami centrar l'acció parlamentària en els «problemes reals» i, en canvi, presenti una moció com la d'avui.

Un posicionament de PSC i de C's que va sorprendre al líder parlamentari del PPC, Xavier García Albiol, que va ser l'encarregat de defensar la moció davant l'hemicicle, una cosa poc habitual en aquest tipus de mocions i demostració de la importància que els populars donaven a la iniciativa.

Albiol va titllar de «despropòsit parlamentari i polític» la creació de la Conselleria d'Afers Estrangers. «A Catalunya -va dir- estem jugant a tenir un cos diplomàtic quan sabem que no és possible. Demanem que es respecti l'Estat de Dret».

El TC impugna el canvi de nom

El Ple del Tribunal Constitucional (TC) va acordar ahir comunicar al Govern la impugnació del decret de canvi de nom d'Exteriors. L'òrgan dóna deu dies a les parts perquè formulin les al·legacions que estimin oportunes.

L'Estat impugna els dos decrets adduint que incompleixen la suspensió cautelar de les funcions del Departament d'Exteriors que el TC va dictar el 16 de febrer en admetre a tràmit un conflicte de competència contra la creació de la conselleria de Raül Romeva. L'advocat de l'Estat va sol·licitar al TC que declari la nul·litat dels dos decrets perquè «amb independència de la denominació que utilitzen» els dos escrits «mantenen invariables les funcions atribuïdes a la nova conselleria» i per tant «incompleixen també materialment» la suspensió cautelar de les competències de la conselleria d'Exteriors.