El Departament d'Economia i Finances de la Generalitat va tornar fins ara un total de 815.914,41 euros de la taxa de l'euro per recepta que va haver d'anul·lar després que el Tribunal Constitucional anul·lés aquesta taxa autonòmica, per la que el Govern va recaptar 45,7 milions d'euros.

Segons una resposta parlamentària del conseller de Salut, Antoni Comín, els diners tornats corresponen a les persones que han sol·licitat la seva devolució, encara que no pot detallar l'àmbit territorial en el que s'han fet les devolucions.

El 16 de gener del 2013 les farmàcies catalanes van haver de deixar de cobrar la taxa autonòmica de l'euro per recepta que aplicava des del mes de juny del 2012 per la suspensió cautelar de la taxa que va dictaminar el Constitucional.

La taxa tenia la intenció de dissuadir en la compra de l'excés de medicaments i obtenir una altra font d'ingressos. El Govern català havia recaptat 45,7 milions d'euros amb l'euro per recepta des que el va implantar el 23 de juny del 2012, segons el Departament de Salut, que en el seu moment va destacar que la taxa havia tingut un efecte dissuasiu en reduir-se un 21% la compra de medicaments en aquest període de temps.

Es tractava així d'una taxa administrativa que els ciutadans havien d'abonar a les oficines de farmàcia de Catalunya per cada recepta que hi presentessin del Servei Català de la Salut. Les receptes que tinguessin un preu inferior a 1,67 euros quedaven exemptes d'aquesta taxa.

Máxim de 61 euros l'any

Per evitar que es pagués excessivament la taxa i que aquesta per si mateixa es pugués convertir en una barrera al compliment terapèutic, Salut va fixar que el ciutadà no pagués més de 61 euros l'any. Durant l'any 2012, per exemple, el còmput de la taxa va ser de 36 euros.

En total, van quedar exemptes d'abonar-la unes 127.000 persones, principalment col·lectius acreditats pel Departament de Benestar Social i Família que, segons la Llei 5/2012, no eren tributaris de l'aportació: les persones beneficiàries de pensió no contributiva, del programa de la renda mínima d'inserció (PIRMI), de prestacions d'acord amb la Llei d'integració social dels minusvàlids (LISMI) i del Fons d'Assistència Social (FAS).

Quan el departament va rebre la comunicació oficial de l'admissió a tràmit del recurs d'inconstitucionalitat presentat pel Govern espanyol el passat 21 de desembre de 2012 que establia la suspensió de la norma, el Govern va presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC) per sol·licitar aquest aixecament de la suspensió, que no va prosperar.

En aquell moment la decisió va ser ben rebuda per diversos col·lectius, com ara Metges de Catalunya (MC) que va aplaudir la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de tombar definitivament el cobrament de l'euro per recepta "ja que aniquila una taxa lineal que trencava el principi d'igualtat i constituïa una barrera en l'accés als medicaments", en no discriminar, segons MC, els pacients segons la complexitat de la malaltia i el nivell socioeconòmic.