"Ironies del destí, hem de dir que som afortunats", va dir des de Tortosa una de les estudiants supervivents quan Dídac Ramírez, rector de la Universitat de Barcelona -on estudiaven la majoria dels Erasmus accidentats-, es va acostar per consolar-la. "Tots ells es troben amb una contradicció interna pel fet de saber que potser els que viatjaven al costat seu van morir i ells s'han salvat", va assenyalar Ramírez.

A l'Hotel Corona de Tortosa s'hi va instal·lar el centre de coordinació i d'atenció a les víctimes. Allà hi van anar les màximes autoritats, però també molts alcaldes i representants institucionals de tota les Terres de l'Ebre que van voler mostrar el seu suport als comandaments que s'encarregaven del dispositiu.

Aliens a aquest enrenou, les víctimes que van resultar il·leses i algunes que van ser donades d'alta durant el matí en els hospitals de la zona van ser ateses en una sala del mateix hotel, on Creu Roja va desplaçar fins a 22 professionals per atendre els joves. "La majoria de nois són estrangers. Ens comuniquem en francès, anglès, italià o alemany, però també hi ha alguns catalans", va explicar la psicòloga de la Creu Roja, Lourdes Carrascón. "Intentem que puguin manifestar l'ensurt que han patit, que preguntin tot el que calgui i que ens expliquin el que han viscut. Ells mateixos marquen els temps. Estan molt afectats, com és lògic, però intentem que tinguin respostes en tot moment i que no es quedin aturats", va afegir.

Tots els estudiants que es trobaven a l'Hotel Corona van poder contactar amb les seves famílies. En aquest sentit, des de la Creu Roja els van facilitar carregadors de telèfon mòbil perquè poguessin mantenir un contacte constant amb el seu entorn. Alguns feien pinya entre ells i eren atesos en grup, mentre que d'altres simplement demanaven intimitat.

A l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa, on es trobaven alguns dels companys d'aquests estudiants, la solidaritat dels ebrencs es va fer patent en tot moment. De fet, durant tota la jornada no van parar d'arribar trucades i gent preguntant si calia donar sang per atendre les víctimes. No obstant això, el banc de sang de l'hospital tenia, de moment, totes les necessitats cobertes, i va demanar als donants que tornessin dijous vinent, quan calculen que caldran més reserves.