Els Mossos d'Esquadra han detingut dotze persones en una operació que ha permès desmantellar una xarxa que actuava com una "escola de robatoris", ja que el líder ensenyava a joves sense antecedents a assaltar habitatges en urbanitzacions catalanes, abans que se n'anessin a delinquir a d'altres països.

En roda de premsa, l'inspector Ramon Grasa, subcap de la Divisió d'Investigació Criminal dels Mossos d'Esquadra, ha explicat que de moment han aconseguit atribuir a l'organització, dirigida per un home de 48 anys i origen albanès, un total de 48 robatoris en xalets d'urbanitzacions d'una trentena de localitats de les comarques centrals de Catalunya.

El líder de la banda, l'únic que té antecedents, reclutava a compatriotes a la regió albanesa de Krujë i, una vegada a Catalunya, els distribuïa en bateries de quatre efectius, sense relació entre elles, els llogava un pis a Barcelona o l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) i els mostrava les urbanitzacions en les quals podien cometre els seus robatoris amb força, sempre a la tarda, sense utilitzar en cap cas la violència.

Grasa ha explicat que es tractava d'una autèntica "escola de robatoris", ja que els membres de les bateries eren joves d'entre 20 i 30 anys, sense antecedents ni experiència prèvia en robatoris, i que venien a Catalunya amb l'únic objectiu d'aprendre a robar durant un període d'uns dos mesos, per després distribuir-se per altres ciutats europees.

En els seus cops, els membres de les bateries detinguts s'emportaven dels xalets que assaltaven diners, joies i rellotges que després revenien al responsable de dos locals de compravenda de la carretera de Sants de Barcelona, que els pagava l'or a 20 euros el gram, si bé un euro de cada vint se'ls quedava el líder del grup, que no participava directament en cap dels robatoris.

El jutge de Solsona (Solsonès) que investiga el cas ha ordenat presó per al líder de l'organització i per a deu dels membres de les bateries, acusats de pertinença a organització criminal i robatoris amb força, mentre que ha deixat en llibertat amb càrrecs al propietari de les dues botigues de compravenda d'or, un home d'origen italià, per un delicte de receptació.

El líder de la banda, que ja va ser detingut el 2015 per un delicte de robatori amb força, reclutava joves compatriotes, segurament segons Grasa amb el suport d'algun col·lega a la regió de Krujë, i els anava a buscar a la frontera de la Jonquera (Alt Empordà), on els proporcionava un cotxe i els acompanyava a la zona per la qual havien d'actuar, per ensenyar-los com fer-ho, encara que ell no intervenia mai directament en cap assalt.

Els Mossos d'Esquadra tenen constància que almenys dues de les bateries actuaven a Catalunya des de tardor de l'any passat, mentre que dues altres es van configurar després que rebessin les primeres denúncies contra aquesta suposada xarxa, al gener passat.

Una vegada que havien arribat a Espanya, els joves es dedicaven en exclusiva a robar en habitatges, ja que no duien a terme cap altre tipus d'activitat perquè el seu objectiu era aprendre tècniques d'assalt, passar desapercebuts i anar-se'n al cap de poc temps a delinquir a d'altres ciutats europees.

De fet, alguns dels suposats membres d'aquestes bateries, d'èpoques anteriors a les que ara han estat arrestats pels Mossos d'Esquadra, han estat detinguts posteriorment per onades de robatoris en habitatges dels voltants de París o de ciutats gregues o alemanyes.

Per cometre els robatoris, elegien cases en urbanitzacions aïllades de les comarques del Maresme, el Vallès Occidental, el Vallès Oriental, el Bages, Osona, l'Anoia, el Baix Llobregat, el Solsonès i l'Alt Penedès, on irrompien trencant una finestra o forçant les portes, sempre en horari de tarda. En ocasions, assaltaven més d'un habitatge en un només dia.

En els casos en els quals es van trobar els propietaris a casa, la seva reacció immediata va ser fugir a corre-cuita, perquè, segons Grasa, no volien mantenir cap tipus d'enfrontament físic.

Els Mossos d'Esquadra han aconseguit identificar a més quatre membres més de les bateries, que han aconseguit fugir, per la qual cosa s'ha dictat una ordre internacional de recerca i captura.

El jutge de Solsona també ha imputat al propietari de l'empresa que llogava els vehicles a la xarxa, com a suposat membre de l'organització criminal.