Barcelona impulsa el primer codi ètic i de conducta municipal

El document, de compliment obligat, pretén regular els regals i les portes giratòries amb sancions

30.03.2016 | 07:30

L'Ajuntament de Barcelona impulsa el primer codi ètic d'un consistori d'Espanya de compliment obligat i amb un caràcter punitiu.
El tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència, Jaume Asens, i el gerent de recursos, Joan Llinares, van presentar ahir el primer esborrany de Codi Ètic i de Conducta de l'Ajuntament de Barcelona, que el govern de l'alcaldessa Ada Colau vol que el ple aprovi abans de l'estiu.
El codi ètic proposat afectaria més a les persones que a les lleis de transparència catalana i espanyola, ja que, en concret, en aquests moments obligaria a 412 electes i càrrecs directius de l'organització municipal barcelonina, incloses les seves empreses, instituts i fundacions.
Aquesta primera proposta de text de «Codi ètic i de conducta» fixa unes normes específiques als conflicte d'interessos, de les quals es destaquen, entre d'altres, que les persones subjectes al seu compliment hauran d'abstenir-se de participar de qualsevol assumpte en el qual pugui considerar-se que concorren interessos privats que afectin la consecució dels interessos públics.
Entre d'altres normes, el codi preveu que aquests càrrecs públics hagin de fer una declaració d'incompatibilitats, béns i activitats, tant a l'inici com al final del mandat. També que quan cessin del seu càrrec a l'ajuntament hauran d'esperar dos anys per poder prestar serveis en entitats privades afectades per decisions en les quals hagin participat, per evitar les anomenades «portes giratòries», contra les quals en aquests moments no es pot «fer res», va destacar el gerent de recursos, Joan Llinares, en l'explicació de l'avantprojecte.
Electes i directius tampoc podran participar en els processos de contractació pública en els quals concursin empreses a les quals han estat vinculats en els dos últims anys o persones amb les quals mantinguin una vinculació de parentiu fins a de quart grau.
Aquesta prohibició no afecta els càrrecs de confiança, 92 en aquests moments, que tenen la seva pròpia regulació i que mai assoleixen la condició d'empleat o funcionari municipal.
Asens va assegurar que aquest codi ètic és «un pas decisiu en la regeneració democràtica de les institucions» i va expressat la seva esperança que sigui «un tallafocs en defensa del bé comú i contra les corrupteles en la funció publica», destacant el caràcter pioner a Espanya d'aquesta iniciativa.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Catalunya


El TSJC acorda investigar Forcadell per desobediència al Constitucional

El TSJC acorda investigar Forcadell per desobediència al Constitucional

Un funcionari ha lliurat la notificació aquest dimarts a la presidenta del Parlament, que té tres...

L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

L´edil de Vic citat per ´sedició´ decideix no acudir a l´Audiència

Joan Coma (CUP) demana als Mossos d'Esquadra que si el jutge ordena que el detinguin no ho acatin ...

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

L´Ajuntament de Barcelona ordenarà el precinte del CIE de la Zona Franca

Els 37 interns abandonen una vaga de fam iniciada diumenge per demanar la seva llibertat i...


«I´m a catalan». Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

«I´m a catalan». Avui fa 45 anys de l´històric discurs de Pau Casals a l´ONU

El 24 d'octubre de 1971, les Nacions Unides van lliurar la Medalla de la Pau al músic català

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

El PSC fixarà la seva posició sobre la investidura el pròxim dimarts al Consell Nacional

La decisió marcarà l'estat de les relacions entre el PSOE i el PSC

Enllaços recomanats: Premis cinema