El Govern de la Generalitat obrirà noves delegacions a l'exterior en aquesta legislatura. El secretari d'Exteriors, Jordi Solé, ho va avançar ahir, després de participar a l'esmorzar col·loqui organitzat per Focir.

Segons el número dos del departament del conseller Raül Romeva, «en els propers mesos» entrarà a ple funcionament la delegació de Lisboa, i les del Vaticà i el Marroc estan encara pendents de ser desplegades pel Govern.

Totes tres estan recorregudes al Tribunal Constitucional per l'Estat, però Solé va assegurar que això no atura a l'executiu català. Tant és així que va afirmar que Exteriors ja «estudia on i en quin temps i seqüència» obrir «noves delegacions» internacionals del Govern, més enllà de les set que funcionen i les tres que té pendents.

Jordi Solé va voler remarcar el paper «clau» que per al Govern i per a Catalunya «fan les delegacions a l'exterior».

«Estem mirant on i en quin temps i seqüència; però quan les deu actuals -set en marxa, Portugal, el Vaticà i el Marroc- funcionin, n'hi haurà de noves, perquè volem seguir desplegant la representació institucional de Catalunya al món».

Segons Solé, la Generalitat «necessita reforçar les delegacions que ja té, que fan una feina imprescindible pel Govern i pel país, i vol desplegar-ne de noves». Malgrat aquesta contundència en expressar les intencions del departament, no va voler concretar res més.

Aquest és el pla que Exteriors té per al futur dins d'aquesta legislatura, però de manera més immediata el Govern també vol actuar per posar en marxa les tres que té anunciades i creades per decret. Les tres delegacions estan recorregudes al Tribunal Constituciona, però això no atura al govern català.

«Una d'aquestes tres, la de Lisboa, entrarà en funcionament amb espai propi en els propers mesos», va anunciar Jordi Solé, tot avançant que aquesta delegació «ja té delegat i actua com a tal, i només falta obrir la seu».

Pel que fa a les altres dues, la del Vaticà i la del Marroc, Solé va assegurar que «de moment, no hi ha nomenament de delegat i no s'han desplegat encara».

El secretari va apuntar que «el Govern actual està estudiant com ho fa amb aquestes dues delegacions».