L'Ajuntament de Barcelona va aprovar al ple d'aquest divendres atorgar la Medalla d'Or de la Ciutat a Muriel Casals, expresidenta d'"mnium Cultural i diputada de Junts pel Sí al Parlament, amb els vots favorables de tots els grups excepte Ciutadans i el PP, que es van abstenir i posicionar en contra respectivament. En el mateix ple també es va acordar retirar la mateixa distinció a l'expresident de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol i a la infanta Cristina, en els dos casos per unanimitat.

Els set grups municipals van votar a favor d'acceptar la renúncia i devolució física de la Medalla d'Or de la Ciutat que va fer per iniciativa pròpia l'expresident Pujol el 31 de juliol del 2014 després de confessar que tenia diners no declarats a l'estranger. Per l'altra banda, els partits van lamentar que la infanta Cristina, esquitxada pel cas Nóos, no hagi renunciat i tornat la medalla i s'hagin vist obligats a revocar-li.

En el debat, l'exalcalde Xavier Trias (CiU) va admetre «una actitud poc digna i equivocada» per part de Jordi Pujol, una «gran persona», això no obstant, ja va tornar la medalla, per això entén que l'acte d'ahir «sobrava». El socialista Jaume Collboni va assenyalar de la seva banda que la retirada de la medalla a Pujol «ha de ser feta des de la sobrietat i amb dolor i decepció» i «no veure-hi un triomf polític».

La revocació de la medalla a Cristina de Borbó es va fer efectiva gràcies a una proposició d'ERC aprovada al gener. El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, va argumentar que després de ser processada «la infanta Cristina de Borbó ha de tornar a ser la ciutadana Cristina de Borbó, sense cap privilegi», i va assenyalar que és «l'exemple que l'honor no es porta a la sang, s'ha de guanyar».

El republicà Alfred Bosch va assenyalar que la retirada de la medalla és «iniciativa de la societat civil». Carina Mejías, de C's, va explicar que el seu grup va votar a favor per «l'actitud poc exemplar i la pèrdua d'honorabilitat» de la infanta. Des del PP, Alberto Fernández va assenyalar que revocar la medalla a l'infanta té a veure amb els seus «comportaments que no són ètics». Josep Garganté, de la CUP-Capgirem Barcelona, va llegir una cançó popular antimonàrquica: «Si el rei vol corona, corona li donarem, que vingui a Barcelona que el coll li tallarem».