El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va reivindicar ahir la "tenacitat i persistència" de Catalunya i la seva "voluntat de ser", i va cridar a seguir "plantant cara" a la "fatalitat, el determinisme, el pessimisme, el derrotisme, les amenaces i restriccions" com van fer generacions anteriors.

El president va encapçalar ahir l'acte commemoratiu del 850è aniversari de la Carta de la població del municipi de l'Albi (Garrigues). "Quan recorres pobles de Catalunya i saps que a cadascun hi ha una placa similar a aquesta, que recorda que hi ha hagut una història que ve de molts anys, que com us podeu imaginar no comença amb la Constitució espanyola, sinó que ve de fa segles, t'adones efectivament de la voluntat de ser d'aquest país", va dir.

Fent al·lusió al castell, "testimoni" dels "conflictes" que ha viscut Catalunya en la seva història, Puigdemont va recordar que "el paisatge, la societat i l'economia" catalana no les han definit "aquells conflictes, sinó la voluntat de ser i els acords". I és que, segons el seu parer, "malgrat les dificultats, algunes lligades a conflictes, altres a l'economia o les circumstàncies geogràfiques", hi ha una "persistència de la gent d'aquest país de continuar arrelant aquí on els seus avantpassats ho van fer". Per al president català, fets com els 850 anys de la Carta de la població de l'Albi recorden que els catalans "no venim d'ahir" i que hi va haver una "cadena de sacrificis, de generacions que es van sacrificar, van persistir, van plantar cara a les adversitats i fins i tot al fatalisme dels que diuen que no ho aconseguirien". "Veient tot això, aquesta persistència, empenta, compromís i tenacitat, no tinc cap dubte que d'aquí a uns anys altres generacions col·locaran plaques i ens podran agrair a les generacions precedents que vam plantar cara a la fatalitat, el pessimisme, el derrotisme i fins i tot les amenaces, les restriccions i els problemes", va afirmar.

El president va cridar llavors, a "plantar cara" i fer "el que van fer fa 850 anys la gent que va posar els peus en aquest lloc, per construir un projecte que valgui la pena i que les generacions futures encara viuran, voldran viure i que els seus fills visquin".