El diputat de la CUP Benet Salellas va revelar ahir que la seva formació ja s'ha posat d'acord per aprovar la moció del 9-N amb un sector de Junts pel Sí i que ara falta que hi hagi una posició unitària en el grup majoritari del Parlament. La iniciativa de l'esquerra anticapitalista demana desatendre la suspensió cautelar decretada pel Tribunal Constitucional (TC) de la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada el passat 9 de novembre al?Parlament.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, tot i no voler citar ERC, va quedar molt clar que el diputat de la CUP es referia als republicans. «Hi ha un partit que té una posició més propera a la nostra. JxSí és una coalició i no hi ha una veu única», va afirmar.

Salellas va defensar l'oportunitat de presentar la moció davant les recents declaracions de dirigents que apunten a tornar a l'autonomisme i que sembla, segons el diputat de la CUP, que deixin la declaració del 9-N en «paper mullat». Tot plegat, segons el diputat, ha generat la sensació que el procés s'ha estancant. Davant d'aquesta situació, la seva formació vol evitar que es «resti contingut independentista» a la legislatura. «Si tenim clar que és una declaració que reivindica la vigència del 9-N, ens podem posar d'acord. Si algú està buscant descafeïnar el text fins a dir que obeirem el mandat del 27-S, que és pràcticament com no dir res, nosaltres no hi entrarem», va avisar.

En aquest context, Salellas va defensar que els eixos de la legislatura siguin els que es van definir en la declaració del 9-N: desobediència i unilateralitat.

De totes maneres, va assegurar que si no s'arriba a un acord «no serà un drama» i que quedarà en evidència que els dos grups parlamentaris tenen estratègies diferents, va assegurar el diputat preguntat per si el desacord pot fer perillar l'acord d'estabilitat.

Tot i així, Salellas creu que «passaran coses» si, finalment, la cambra catalana no debat i vota la moció presentada per la CUP. La Mesa del Parlament l'ha admès a tràmit però amb la condició que es modifiqui el seu contingut.

Sobre la possibilitat d'arribar a un acord, Salellas va afirmar que no depèn tant de la CUP sinó dels «equilibris interns» de JxSí. «El que ens demana l'independentisme és que ens posem d'acord. Amb un sector de JxSí ens hem posat d'acord i ara falta que JxSí tingui una posició unitària», va assegurar referint-se a ERC.

En la reunió d'ahir conjunta al Parlament, la moció de suport a la resolució del 9-N va acabar sense un document tancat, però amb un emplaçament a seguir-ne parlant per consensuar un text abans que es debati dijous que ve al Ple del Parlament. A la sortida de la trobada, Jordi Turull i Marta Rovira (JxSí) es van mostrar optimistes, tot i que fins el dia d'ahir no van presentar formalment cap esmena. De la seva banda, Gabriela Serra, Joan Garriga i Benet Salellas (CUP) van garantitzar que no rebaixaran el to de la moció per adaptar-se a la sentència del TC, però van obrir la porta a introduir en el text modificacions acordades amb JxSí.

El punt que l'esquerra anticapitalista no té previst tocar és el que insta el Govern a desatendre els requeriments de l'Audiència Nacional relatius al procés de desconnexió i als Mossos d'Esquadra a no executar-los com a policia judicial. Fonts properes als dos partits van explicar que l'escenari més probable pel que fa al punt sobre els Mossos és que es mantingui tal com està i que cada grup opti per votar-lo en funció del seu criteri.

C's, PSC i PPC van emetre una petició de reconsideració contra l'admissió a tràmit de la moció. I ahir, Sí que es pot es va mostrar també en contra de la iniciativa.