La CUP pressiona Puigdemont amb un ultimàtum perquè faci «un pas clar a la ruptura»

Un document de l'Assemblea Nacional presenta la formació com la garant del compliment dels terminis i demana crear un «observatori públic de seguiment»

06.04.2016 | 10:39
La CUP pressiona Puigdemont amb un ultimàtum perquè faci «un pas clar a la ruptura»

La comissió de documents de l´Assemblea Nacional de la CUP ha elaborat un document de 42 pàgines on analitza l´estratègia seguida fins ara i marca les línies que hauria de seguir en el futur immediat. Tot i que el text està ara en fase de discussió entre els col·lectius territorials, el document marca un clar ultimàtum al Govern del president Carles Puigdemont per mantenir el seu acord. "Si el 10 de gener de 2017 –quan farà un any de la investidura- Junts pel Sí no ha fet cap pas clar en el camí cap a la ruptura, la CUP hauria d'organitzar una conferència nacional per iniciar el procés de denúncia del frau dels 12 mesos de Govern i l'inici d'un canvi de paradigma", alerten al text, tot reclamant que aquest pas digui "quelcom palpable que viri també en el discurs públic i polític de contenció".

El text no defineix quin seria el nou escenari que es produiria si el Govern i JxSí no han complert aquesta exigència abans del gener, però deixa clar que si en aquella data pot ser el primer punt d´inflexió en l´acord d´estabilitat que el document també recorda a la militància que està vigent ara mateix.

L´informe de l´Assemblea de la CUP també es posa en l´extrem contrari i planteja que "si la situació ha avançat suficientment i la Declaració del 9-N segueix viva, caldrà començar a fer un seguiment encara més precís perquè el període de 18 mesos estarà arribant al final". "Caldrà situar a cada mes, aspectes que s'han de tenir desenvolupats i fets per part del Govern, i alçar la veu sempre que aquest no compleixi amb els terminis", asseguren. I és per això que plantegen "crear un observatori públic de seguiment dels últims sis mesos del Govern".

Al text –que ja està en mans dels col·lectius locals i territorials i, per tant, encara pot patir modificacions abans de ser ratificat per l´Assemblea Nacional- es marquen aquestes dues fites als 12 i als 18 mesos perquè consideren que "si al final del procés, Junts pel Sí no ha complert amb la Declaració del 9-N, ho sabrem ja un parell de mesos abans i caldrà formalitzar el final de l'acord i explicar tots els punts d'incompliment de manera pública i transparent".

És per aquest motiu, que la CUP adverteix que si el Govern i la formació parlamentària que el conforma no "compleixen amb les expectatives i els compromisos establerts en la Declaració del 9-N", el partit anticapitalista marcarà "una nova estratègia política que s'haurà d'haver treballat entre el gener de 2017 i l'abril de 2017, i es faria pública aquell mes de maig". "Una estratègia que haurà de renovar i millorar l´aprovada en aquesta ponència i assemblea", s´afegeix.

En aquesta part del document amb els possibles escenaris del proper any, la CUP assegura també que "les línies vermelles per mantenir l'acord" amb JxSí i el Govern han de ser "la no vulneració fefaent dels nostres principis polítics en la nostra acció parlamentària". "Així mateix, qualsevol pas enrere en l'àmbit de la construcció de la República catalana ha de significar el final immediat de l'acord signat a principis de gener, especialment quan aquest es produeixi després de l'estiu quan hagin passat els sis mesos d'adaptació", es diu també al text.

El document parla també de la possible "lentitud del desenvolupament de l'acord de desconnexió de la Declaració del 9-N". En cas que aquest es produeixi, la CUP assegura que "es buscarà una fórmula gràfica, comunicativa per denunciar-ho". "La CUP ha d'actuar sempre com un tensor públic del pacte que mentre garanteixi l'estabilitat acordada pugui també obligar el Govern a avançar o, en el cas que no ho faci, il·lustrar-ne les seves contradiccions", afirmen els anticapitalistes per mostrar-se, així, com els garants de tots els terminis marcats al pacte amb JxSí.

De la mateixa manera, també es diu que en aquells moments "que el Govern o el Parlament impulsin elements clars d'avenç en l'eix nacional i, fins i tot en l'eix social, la CUP haurà de ser-hi de forma explícita i donant suport públic a aquestes decisions". "La vessant constructiva i de reforçar els moviments òptims també és important per poder exercir les dues fórmules, la constructiva i la crítica", asseguren per concloure aquesta part del document.

El text, ara en discussió interna, ha estat elaborat per la comissió de documents de l'Assemblea Nacional que ha recollit el darrer mes i mig les "inquietuds de les assemblees territorials". La comissió està formada per militants de les assemblees territorials i aquest document és la base per a la ponència que, d´aquí a un mes, s´ha de concretar per a la ponència final que es debatrà i votarà a l'Assemblea Nacional del 22 de maig. Aquest mes es celebraran assemblees interterritorials per treballar i esmenar la proposta inicial.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema