El Parlament va donar ahir llum verda a què la proposició de llei sobre règim d'ineligibilitat i d'incompatibilitats i conflictes d'interessos de diputats presentada pel PSC segueixi la seva tramitació parlamentària, encara que tots els partits van reclamar la necessitat d'una Llei electoral catalana. El text, que ara passarà a ser treballat en comissió, declara «inelegibles» a les persones «que no estan censades en algun dels municipis de la circumscripció» per la que es presenten a les eleccions al Parlament. De la mateixa manera, es mantenen obligacions com la de «presentar declaracions de béns, activitats i interessos» en el moment d'agafar l'acta de diputat i en el de deixar el càrrec.

Un altra de les novetats que estableix la regulació que tramitarà ara el Parlament és la incompatibilitat del càrrec de diputat amb la condició de «diputat al Congrés, senador, diputat al Parlament Europeu» o amb ser «alt càrrec al servei de la Generalitat», a excepció del president de la Generalitat o els consellers. En les intervencions que van fer els grups, C's va reclamar que també es declari incompatible ser diputat amb ser alcalde. El PPC va criticar que la «clau» d'aquesta llei sigui «reconèixer que no tenim llei electoral i que la regulació aquesta no és la idònia».

La proposició de llei socialista pretén agrupar en un sol text tota la normativa dispersa en matèria d'ineligibilitat i incompatibilitats dels diputats, davant la falta d'una Llei Electoral específica a Catalunya, i entre les novetats que planteja està considerar incompatible ser diputat i senador simultàniament.