Els condemnats a mesures penals alternatives quasi han arribat a Catalunya a la xifra dels que compleixen pena de presó, actualment 8.827, mentre que la seva taxa de reinserció és superior, ja que només un de cada deu reincideix, davant del 30% dels que surten de la presó.

Així ho va revelar ahir el conseller de Justícia, Carles Mundó, que va presentar les dades d'un informe que posa en relleu que només han reincidit el 10% dels 8.839 acusats per delictes de trànsit o violència masclista que entre 2010 i 2015 van complir condemnes alternatives a la presó, que s'apliquen des de l'any 2000 a Catalunya a acusats per delictes menys greus que els que acaben entre reixes.

Actualment, un total de 6.911 persones compleixen a Catalunya una condemna de mesures penals alternatives, ja sigui teràpia, formació o treballs en benefici a la comunitat en 1.700 entitats sense ànim de lucre, com el Banc dels Aliments, i en unes 500 administracions, com ajuntaments, consells comarcals o diputacions.

D'aquesta forma, la xifra de persones que compleixen condemna en mesures alternatives a la presó (6.911) ja gairebé suposa el 45% de les que estan entre reixes (8.827), segons dades de Justícia.

A més, prop de 6.000 condemnats a mesures alternatives, que els jutges imposen generalment en casos de delictes de trànsit o violència masclista on la pena de presó és inferior a dos anys, estan en llista d'espera per poder prestar la seva pena substitutòria a la presó.

Mundó va destacar que les mesures penals alternatives no suposen un «privilegi», sinó que són una condemna que s'ha de complir, encara que va destacar que permet aconseguir l'objectiu final de la reinserció donant una «segona oportunitat» fent compatible la vida familiar i laboral de l'acusat.