Els delegats de la XI Assemblea Nacional d'ICV, celebrada aquest passat cap de setmana a Barcelona, van avalar amb un 87,46% dels vots la nova executiva ecosocialista. Aquest és el suport que va rebre la direcció que acompanyarà els coordinadors Marta Ribas i David Cid i el portaveu Ernest Urtasun a pilotar Iniciativa. Ho van fer 391 persones: 342 van aplaudir la proposta, 15 hi va votar en contra i 24 es van abstenir i hi va haver 10 vots nuls.

Precisament la figura de portaveu amb Urtasun al capdavant pren força perquè serà qui teixirà el debat des d'ICV per a la creació d'un nou espai d'esquerres. Ell serà l'encarregat de negociar amb altres partits com Podem o BComú, la formació d'Ada Colau, la configuració d'un espai polític d'esquerres estable, la qual cosa el converteix en un dels homes forts del partit.

Així, la coordinadora nacional Marta Ribas assumirà un paper "més institucional" dins de la formació. La tinent d'alcaldia de Barcelona Laia Ortiz i el diputat al Congrés Josep Vendrell assumiran les tasques de coordinació entre el partit i les dues institucions. La nova executiva manté els fins ara màxims dirigents Joan Herrera i Dolors Camats.