El Departament d'Interior treballa en un pla, que s'haurà de coordinar amb les autoritats sanitàries, que li permeti tenir accés als expedients mèdics d'agents l'estat de salut dels quals pugui suposar un risc per a la seguretat. En la celebració del Dia de les Esquadres de Barcelona, el director dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, va anunciar que el seu Departament treballa en aquest acord per «tenir accés a elements de coneixement» que puguin prevenir accions com la del mosso d'esquadra que dijous va matar la seva parella i es va suïcidar amb la seva arma. L'agent, que pel que sembla estava travessant una depressió, tenia encara en el seu poder la seva arma reglamentària, que no se li havia retirat malgrat estar de baixa.

Batlle va reflexionar que, si la violència masclista «és una pandèmia social» que sempre commou, el crim de Sant Feliu de Llobregat té una «dimensió afegida» que obliga els Mossos d'Esquadra a «reflexionar sobre les mesures» que poden adoptar-se per evitar successos com el de dijous.

Segons l'opinió del director dels Mossos, «és clar que en determinades professions de risc» haurien d'estar garantits els «mecanismes de control de baixes mèdiques i d'exigència de coneixement de l'actitud psicofísica» dels treballadors.

En la mateixa línia, el conseller d'Interior, Jordi Jané, es va mostrar partidari de «regular» les comunicacions de dades mèdiques de col·lectius professionals que poden causar un risc a terceres persones. Jané creu que sabent que són dades «sensibles i que s'han de protegir» cal trobar un marc normatiu estable que permeti aquesta comunicació.

El titular d'Interior també va anunciar ahir, des de Tarragona, que promouran la compareixença del director general de la Policia, Albert Batlle, al Parlament pel cas de violència de gènere d'aquest dijous a Sant Feliu de Llobregat. Jané, que va reconèixer que el succés ha commocionat el cos dels Mossos d'Esquadra, va assegurar que la compareixença de Batlle permetrà destacar les accions que està duent la Policia en l'àmbit de la violència de gènere i donar les explicacions necessàries sobre el cas de Sant Feliu que està sota secret de sumari.

Suport als mossos

En el mateix acte del dia de les Esquadres a Barcelona, el comissari en cap d'aquesta ciutat, Joan Carles Molinero, va expressar el seu suport als mossos jutjats per rebentar l'ull a Ester Quintana i als acusats per la mort de Juan Andrés Benítez en una reducció policial. Molinero es va mostrar esperançat en el fet que els processos judicials en els quals estan implicats tots ells «tinguin una resposta coherent, justa i proporcional».