El cap del Govern central, Mariano Rajoy, i el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, mantindran la seva primera reunió el pròxim 20 d'abril al Palau de la Moncloa, segons va informar ahir l'Executiu central. Aquesta és la data que van concertar Rajoy i Puigdemont després de la petició que la Generalitat va fer arribar aquesta setmana a la Moncloa per fixar la primera entrevista entre tots dos.

Rajoy va assegurar ahir que rebrà al president de la Generalitat «obert a escoltar». El president en funcions va fer aquest comentari al seu compte de Twitter després de fer-se pública la data de la trobada. «Escoltaré Puigdemont, com a tots els presidents de comunitats autònomes, sense ordre del dia fixat i, com sempre, obert a escoltar», va escriure.

Va ser el director del Gabinet de la Presidència del Govern, Jorge Moragas, qui va rebre un correu electrònic del director de l'Oficina del president de la Generalitat, Josep Rius, proposant aquesta reunió, que es va concretar ahir per a les 17:30 hores de dimecres de la setmana que ve. La vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va explicar després de la reunió del Consell de Ministres que l'Executiu i la Generalitat de Catalunya estaven «intentant quadrar les agendes» de Rajoy i Puigdemont per fixar la data de l'entrevista i el seu contingut.

Serà la primera reunió entre tots dos des que Puigdemont va prendre possessió com a president de la Generalitat el passat 12 de gener després de l'acord al qual van arribar Junts pel Sí i la CUP poc abans que conclogués el termini límit per convocar unes noves eleccions a Catalunya. No obstant això, tots dos van coincidir el passat 23 de març a Barcelona en l'homenatge a les víctimes de l'avió de Germanwings sinistrat als Alps francesos al complir-se un any d'aquell succés. Tots dos es van saludar i van mantenir una breu conversa en la qual van quedar per veure's pròximament.

Poc després, Rajoy va afirmar que creia que mantindria pròximament una reunió amb Puigdemont. «Jo crec que el senyor Puigdemont i jo ens veurem. Crec que és bo que tinguem una conversa en termes raonables», va subratllar. Des que Puigdemont va prendre possessió com a president de la Generalitat, Rajoy va expressar la seva disposició a reunir-se amb ell però subratllant que allò habitual en aquests casos és que sigui el president autonòmic corresponent el que el truqui per concertar una entrevista.

Aquesta disposició del president del Govern va quedar patent en la broma telefònica de la qual va ser objecte per part d'una emissora de ràdio catalana, ja que va arribar a atendre la trucada d'un fals Puigdemont i li va traslladar la seva intenció que la reunió pogués concretar-se en el termini de 24 o 48 hores.

De la seva banda, el president de la Generalitat estava a l'espera que fos investit un nou cap del Govern central per inaugurar una nova fase de diàleg entre institucions. És el que va assegurar al febrer la consellera de Presidència catalana, Neus Munté, qui va explicar que Puigdemont trucaria al nou president per felicitar-lo i demanar una reunió immediata per dialogar.

Aquesta setmana, la pròpia Munté va ser l'encarregada d'informar de la iniciativa de la Generalitat per concertar una reunió entre Rajoy i Puigdemont i va rebutjar que pogués interpretar-se que el president català hagi fet marxa enrere en voler veure ara al cap de l'Executiu en funcions. Però va aprofitar per reprotxar a Rajoy que ni tan sols fes una trucada de cortesia a Puigdemont per felicitar-lo pel seu nomenament.

La reunió amb Rajoy se celebrarà després que el president català s'hagi reunit amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, amb el de Podem, Pablo Iglesias, i, ahir mateix, amb el de Ciutadans, Albert Rivera.

Els temes de la reunió

En la reunió del 20 d'abril, Rajoy, tal com ha anat dient que faria, traslladarà al president de la Generalitat que seguirà vetllant pel compliment de la Constitució i de la llei, així com el seu total rebuig a les aspiracions independentistes del Govern català.

Pel que fa a Puigdemont, la seva voluntat és tractar quatre qüestions. En primer lloc, les relacions entre Catalunya i Espanya, que inclouen el dret a decidir i el mandat del 27-S. El president també vol abordar la garantia dels drets socials, un bloc que està relacionat amb l'objectiu del dèficit, la demanada de més finançament, les condicions del FLA i el conflicte sobre les mesures per combatre la pobresa energètica.

El tercer tema fa referència als incompliments de l'Estatut i del marc legal vigent i, finalment, un últim bloc per reclamar la desjudicialització de la política. Aquest és l'odre del dia que prepara la Generalitat tot i que encara no s'ha tancat amb el gabinet de Rajoy.