El nombre d'afectats pel brot de gastroenteritis transmès per consum d'aigua envasada per l'empresa Eden Spring Espanya ha pujat a 678, segons va informar ahir el Departament de Salut. Els intoxicats són treballadors de diferents empreses ubicades a Barcelona i a la seva àrea metropolitana. El nombre de casos, però, pot incrementar durant les pròximes hores i de cara a dilluns "anirà a la baixa", segons fonts d'aquest departament de la Generalitat que recull dades dels serveis sanitaris que atenen les persones intoxicades.

El brot, que va començar l'11 d'abril, és, en principi, de caràcter lleu i només hi ha una persona ingressada en un centre sanitari i la seva evolució és favorable. Els inspectors de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat) estan analitzant la composició de l'aigua que subministra Eden per determinar quin microorganisme infecciós l'ha contaminat. Les persones afectades per aquesta intoxicació lleu han iniciat simptomatologia entre els dies 11 i 16 d'abril, consistent en nàusees, vòmits, dolor abdominal, diarrea, febrícula i algun cas amb febre alta, amb 38,9 graus.

Segons el Departament de Salut, només hi ha una persona ingressada en un centre sanitari i la seva evolució és favorable. El quadre clínic és lleu i remet en unes 48 hores. Tot i que ahir es va registrar el "pic de la intoxicació, demà seguirà creixent el nombre d'afectats i de cara a dilluns anirà a la baixa".

Els serveis de salut pública del Departament de Salut i de l'ASPB estan duent a terme la corresponent investigació epidemiològica dels casos i desplegant un seguit d'actuacions de cara a controlar el possible brot. Segons indica el Departament, en concret s'estan fent les oportunes inspeccions per verificar la retirada dels lots afectats i recollir tota la informació de les empreses afectades i de l'empresa distribuïdora, es recullen les mostres per a la seva anàlisi amb l'objectiu de verificar la seva qualitat sanitària i també es porta a terme enquestes epidemiològiques a les persones afectades i presa de mostres per a anàlisi clínica.

Per la seva banda, l'embotelladora Eden Spring Espanya està duent a terme una retirada preventiva de sis lots d'ampolles d'aigua provinent de la deu Font d'Arinsal d'Andorra a l'àrea de Barcelona i Tarragona. Divendres, en un comunicat, l'empresa va detallar que aquests lots contenen 6.158 ampolles, que s'han repartit a 925 clients a l'àrea de Barcelona i Tarragona durant els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d'abril.